ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. Arnau Vergés Tejero
  6. Optic Shop Renovation / Arnau Vergés Tejero

Optic Shop Renovation / Arnau Vergés Tejero

  • 11:00 - 10 May, 2016
Optic Shop Renovation / Arnau Vergés Tejero
Optic Shop Renovation / Arnau Vergés Tejero, © Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre

© Marc Torra Ferre © Marc Torra Ferre © Marc Torra Ferre © Marc Torra Ferre +12

  • Architects

  • Location

    Carrer Bisbe Vilanova, 1, 17800 Olot, Girona, Spain
  • Area

    95.67 sqm
  • Promoter

    Òptica Clarà, SL
  • Construction

    Construccions J. Pallàs, SL
  • Carpenter

    Fusteria Planella, SL
  • Electricity

    Electricitat Lluís Asperó
  • Climate

    Germans Esparch, SL
  • Collaborator

    Jordi Cusidó Carrera
  • More SpecsLess Specs
© Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre

“It’s when I sleep that I can see clearly”, the poet said. However, all of us want to see clearly also when we are awake. When we receive a commission to redesign an optic centre, we imagine a clear, bright, intelligent and rational space. We leave out any confusion or ambiguity, being conscious of the functions that are to be developed through the activity that we undertake.

Model
Model

We set off from the existing store, with generous windows framed with natural wood. We do not intend to start from the scratch: we believe in the value of a well performed job and so we adopt the existing frames as if they were our own. Based on the frames made of 7×7 cm wood strips, we make up a 3D structure as a kind of scaffolding that joins the strips laterally and duplicates the mesh of the facade inside the shop. This way we generate a structure with a porch, or an atrium, which embraces the inner door in the centre, the display windows at each side, and structural pillars or elements of installations in the boxes formed between the empty spaces.  

© Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre

Just behind the atrium we find the customer service space and the shop, but also the workshop: one of the key points of our project. From the customer study that we carried out before starting the project, we understood that in this optic shop the workshop should not be a back shop as it used to be. That is why, just like in a restaurant with an open kitchen, we have made it participate in the central space, just filtered by a glass display of the major glasses in the optic shop. The closed rooms – the optician’s consulting room, the office, the storage and the service rooms – are placed like a tail, which the shop has at its left rear part. They help us make its shape more regular and absorb the level loss that this space has.

© Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre
Plan
Plan
© Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre

The optical glass windows lit up or backlit by the distribution or the furnishings confer to the space a character of a gleaming cloud. Only the recovered wooden structure, which stretches out to the atrium, dares to break the purity of the dominating whiteness: it is a commercial space full of experience, knowledge and innovation, where it is not necessary to fall asleep in order to see clearly.

© Marc Torra Ferre
© Marc Torra Ferre
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Optic Shop Renovation / Arnau Vergés Tejero" 10 May 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/787135/renovation-of-the-optic-shop-l-ptica-clara-dolot-arnau-verges-tejero/>
Read comments
© Marc Torra Ferre

西班牙的眼镜店改造 / Arnau Vergés Tejero