ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Atelier KUKKA Architects
  6. 2015
  7. House U / Atelier KUKKA Architects

House U / Atelier KUKKA Architects

  • 20:00 - 27 April, 2016
House U / Atelier KUKKA Architects
House U  / Atelier KUKKA Architects, © Kai Nakamura
© Kai Nakamura

© Kai Nakamura © Kai Nakamura © Kai Nakamura © Kai Nakamura +16

From the architect. This is a small house with red cedar outer walls, for a couple, located in Tokyo, Japan. It was built to the end of a street (extending 150m over 3blocks) with an impressive cherry tree, in a quiet residential area slightly away from the city center.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

The site was a small one in the dense residential areas. It surrounded by houses on three sides, with loopholes of light and wind coming from  diagonal directions.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Owner requested an impressive form of the house, like an objet heading to the street. They also wanted to feel a presence of the cherry tree while in the room, but didn’t need a large window capable of peeking from the outside.

Floor Plan
Floor Plan

For that requests and a purpose of introducing light and wind, based on a rectangular arrangement, I made a design that cut a southwest corner of the house, arranging a garden. and designed two windows ; a dent window and a bay window.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

The small dent window of the work room (2nd floor) faces the cherry tree and the street. In Japanese summer, afternoon sun raises the temperature of rooms highly. So the small window has a function not only avoiding peeking but also keeping the room cool. Converging walls toward the window have an effect to show the window larger than the actual, so contribute to the general impression of the house as like an objet. 

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

The big bay window on a southwest diagonal  wall,  has a function to enter the sunlight from the south without reducing interior space, at the same time avoids to seen directly from the street. In the future, we can expect a blindfold by trees in the garden visible through the window.

Section
Section

I wanted to create a woody warm impression of the house where the indoor light spilling from windows. As a result, the house shows an impressive facade consists of two elevations, each has a contrasting window. It looks like a woody objet.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

To avoid the flat ceiling space of the ground floor, I designed different ceiling heights by putting a step at the second floor. A small rise at the second floor can be used as a chair and put the floor an accent. On the other hands I planned a dining kitchen with a void it took light from 2nd floor terrace at southeast corner.

2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

I arranged a space with no partition spirally around the dark blue accent wall (serving as a construction wall); a living room with a bay window, a dining kitchen with a void, a Japanese-style room (bed room), and a work room on the small rise. They make various whereabouts and constitute the space of gradual upward spiral form. By the void and the step, I made the space feel wider than the actual area.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Cite: "House U / Atelier KUKKA Architects" 27 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/786365/house-u-atelier-kukka-architects/>
Read comments
Read comments
© Kai Nakamura

东京U住宅 / Atelier KUKKA Architects