ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. The Netherlands
  5. MVRDV
  6. 2016
  7. Crystal Houses / MVRDV

Crystal Houses / MVRDV

  • 11:00 - 20 April, 2016
Crystal Houses / MVRDV
Crystal Houses / MVRDV, © Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee © Daria Scagliola & Stijn Brakkee © Daria Scagliola & Stijn Brakkee © Daria Scagliola & Stijn Brakkee + 16

  • Architects

    MVRDV, Gietermans & Van Dijk
  • Location

    Amsterdam, The Netherlands
  • Area

    840.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • MVRDV

    Winy Maas, Gijs Rikken, Mick van Gemert, (Renske v/d Stoep)
  • Gietermans & Van Dijk

    Wim Gietermans, Arjan Bakker, Tuğrul Avuçlu
  • Contractor

    Wessels Zeist; Robert van der Hoef, Richard van het Ende, Marco en Ronald van de Poppe
  • Constructor

    Paul Brouwer (Brouwer&Kok ), Rob Nijsse(ABT)
  • Research

    Delft University of Technology; Frederic A. Veer, Faidra Oikonomopoulou, Telesilla Bristogianni
  • Municipality Aesthetics Commission

    Welstand; Charlotte ten Dijke, Ellis van den Hoek, Natasja Hogen, Patrick Koschuch, Alexander Pols, Gus Tielens, Marcel van Winsen, Pepijn Diepenveen
  • Client

    Warenar Real Estate Amsterdam, The Netherlands
  • More Specs Less Specs
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

From the architect. MVRDV’s Crystal Houses began its existence with the request of Warenar to design a flagship store combining both Dutch heritage and international architecture on the PC Hooftstraat, Amsterdam’s one and only luxury brand street that was previously primarily residential. MVRDV wanted to make a representation of the original buildings and found a solution through an extensive use of glass. The near full-glass façade mimics the original design, down to the layering of the bricks and the details of the window frames, but is stretched vertically to comply with updated zoning laws and to allow for an increase in interior space. Glass bricks stretch up the façade of Crystal Houses, eventually dissolving into a traditional terracotta brick façade for the apartments (as stipulated in the City’s aesthetics rules), which appears to be floating above the shop floor.

Diagram
Diagram

The design hopes to provide a solution to the loss of local character in shopping areas around the world. The increased globalisation of retail has led to the homogenisation of high-end shopping streets. Crystal Houses offer the store a window surface that contemporary stores need, whilst maintaining architectural character and individuality, resulting in a flagship store that hopes to stand out amongst the rest.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

“We said to the client, ‘Let’s bring back what will be demolished but develop it further’” explains Winy Maas, architect and co-founder of MVRDV. “Crystal Houses make space for a remarkable flagship store, respect the structure of the surroundings and bring a poetic innovation in glass construction. It enables global brands to combine the overwhelming desire of transparency with a couleur locale and modernity with heritage. It can thus be applied everywhere in our historic centres.”

Site Elevation
Site Elevation

After conceiving the initial idea MVRDV worked closely with a number of partners to develop the technologies to make it possible. Solid glass bricks were individually cast and crafted by Poesia in Resana, near Venice. Research undertaken by the Delft University of Technology, in partnership with engineering firm ABT and contractor Wessels Zeist, led to the development of structural solutions and fabrication techniques, with the use of a high-strength, UV bonded, transparent adhesive from Delo Industrial Adhesives in Germany to cement the bricks together without the need for a more traditional mortar. 

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Six to ten experts worked every day for a whole year in a place that bore more resemblance to a laboratory than a construction site. Due to the sensitivity of the materials, an extremely high level of accuracy and craftsmanship was required and a technical development team was onsite throughout the process. Since this construction is the first of its kind, new construction methods and tools had to be utilised: from high-tech lasers and laboratory grade UV-lamps, to slightly lower-tech Dutch full-fat milk, which, with its low transparency, proved to be an ideal liquid to function as a reflective surface for the levelling of the first layer of bricks. Despite its delicate looks, strength tests by the Delft University of Technology team proved that the glass-construction was in many ways stronger than concrete. The full-glass architrave, for instance, could withstand a force of up to 42.000 Newton; the equivalent to two full-sized SUVs.

© MVRDV
© MVRDV

The development of new construction methods unearthed additional possibilities for future building, such as the minimisation of waste materials. In essence, all of the glass components are completely recyclable. Waste materials from the project, such as imperfect bricks, could simply be (and were) melted down and re-moulded or entirely repurposed. Such is also true for the entire façade itself, once the building has reached the end of its life span, the whole facade can be melted down and given a new life. The only exceptions to this rule are added features which ensure the security of the building, such as a concrete ram-raid defence plinth, hidden in a blend of reflective and translucent materials and built to withstand the force of a car crashing into the building. Repair-protocols were developed in the event of any damage, allowing for the replacement of individual bricks. 

Detail
Detail

With a façade made primarily out of glass it was important to ensure that energy requirements were supplied through renewable sources. Therefore, the building was designed around a ground source heat pump, its pipes leading up to 170 metres underground, allowing for an optimal indoor climate throughout the year. A crucial element when dealing with delicate, sophisticated detailing while striving for a proper energy balance at the same time.

© MVRDV
© MVRDV

The store is currently operated by French fashion house Chanel which will return later to their previous location on the PC Hooftstraat, also owned by Warenar. MVRDV worked in close partnership with professors and PhD researchers from the Delft University of Technology, alongside engineering firm ABT, with special mention going to Fred Veer, Rob Nijsse, Faidra Oikonomopoulou, Telesilla Bristogianni and Kees Baardolf. Poesia developed and manufactured the glass bricks, whilst Gietermans & van Dijk aided in the architectural design of the project. Also involved in the development and construction of the project were structural engineers Brouwer & Kok and contractor Wessels Zeist, of whom the brothers Van de Poppe played a vital role in the innovation of the adhesive and the glass brick laying on site. Energy conservation and renewable energy experts CCS Energy Advice aided with the development of sustainable solutions and energy production. Contributors to glass elements include Siko who supplied several types of the Delo adhesives and advised how to apply them, Cura Glass for the doors and Van Tetterode Glass Studio.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Crystal Houses / MVRDV" 20 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/785923/crystal-houses-mvrdv/>
Read comments
Read comments
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

阿姆斯特丹的水晶屋 / MVRDV