ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Warehouse
  4. United Kingdom
  5. Invisible Studio
  6. 2015
  7. Wolfson Tree Management Centre Mess Building / Invisible Studio

Wolfson Tree Management Centre Mess Building / Invisible Studio

  • 11:00 - 13 April, 2016
Wolfson Tree Management Centre Mess Building / Invisible Studio
Wolfson Tree Management Centre Mess Building  / Invisible Studio, Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

Courtesy of Invisible Studio Courtesy of Invisible Studio Courtesy of Invisible Studio Courtesy of Invisible Studio +54

  • Architects

  • Location

    The National Arboretum, Westonbirt, Tetbury, Gloucestershire GL8 8QS, United Kingdom
  • Engineer

    Buro Happold
  • Project Year

    2015
Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

From the architect. Invisible Studio were commissioned to build 2 new buildings comprising their new tree management centre – which is a Machinery Store and a Welfare Facility for the Tree Team. We particularly wanted to use the timber from the arboretum – as the client had an extraordinary resource which they hadn’t exploited previously for building. As a result, all the timber was grown and milled on site, and used untreated for the construction with no further processing.

Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

One of our interests is how you can use imprecise materials to make a precise building, and this is something we have enjoyed with this project, which was constructed with volunteers working alongside a skilled contractor.

Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio
Section
Section
Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio

The engineering objective for the design for the building was to efficiently use timber from the arboretum; with all processing taking place on site minimising transport and processing costs. Many of the timbers to be used for the structures had not been felled until late in the design process and the design was adapted to suit the material that became available. A dialogue between engineers, architect and the contractor during fabrication of the timber frames facilitated the use higher quality timber where strength was most critical and in other areas make use of timbers that had not achieved the higher strength grading. This approach allowed the team to efficiently use the materials available.

Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio
Plan
Plan
Courtesy of Invisible Studio
Courtesy of Invisible Studio
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wolfson Tree Management Centre Mess Building / Invisible Studio" 13 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/785372/wolfson-tree-management-centre-mess-building-invisible-studio/>
Read comments
Courtesy of Invisible Studio

沃尔夫森树木管理中心 / Invisible Studio