ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Kazuya Saito Architects
  6. 2015
  7. House Miyagino / Kazuya Saito Architects

House Miyagino / Kazuya Saito Architects

  • 20:00 - 6 April, 2016
House Miyagino / Kazuya Saito Architects
House Miyagino  / Kazuya Saito Architects, © Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi

© Yasuhiro Takagi © Yasuhiro Takagi © Yasuhiro Takagi © Yasuhiro Takagi +24

  • Structural Design

    Atsuhiro Nakahata
  • Builder

    Kyoei Housing
  • Site Area

    94.33 sqm
  • Building Area

    69.63 sqm
  • More SpecsLess Specs
© Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi

From the architect. It is a steeled house with shop consisted of “1 core”, “2 volumes”, and “3 stories”.

Miyagino, located 1.5 km east of Sendai station, is the active area packed with sports facilities such as a baseball stadium and general athletic park. The site has a frontage of 8 m and a depth of 11 m. There used to be a two-story wooden house as a Tofu shop owned by a client’s grandfather, so the clients were living in this house and running a cafe. Because the house became old and the clients expected new family members, they requested a rebuilding of two-family dwelling combined with a cafe shop.

© Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi
Plan
Plan

The surrounding area used to be a shopping street, so a row of narrow buildings remains as the trace of the old days. If we piled up the requested floor space from clients while setting the height at 9 m to relax the legal limitation, the house would be a huge volume and out of accord with its surroundings. Therefore, we divided it into two long narrow volumes to achieve harmony with the surrounding. The east side of the volume is 2.7 m cantilevered to secure a parking space. Thick exterior wall designed with a Tofu motif is finished by an elastic plastering. The thickness of the wall can conceal facility equipment in it, and avoid direct sunlight and rainwater instead of eaves.

© Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi
Plan
Plan
© Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi

The interior is a skip-floor structure combining high-ceiled 2 floors and low-ceiled 3 floors. Whereas cafe and dining where people stay for a long time face the south so that those spaces become expansive and bright, bedroom and water section are calm and quiet with the low-ceiling. That difference modulates the space of the house.

Section
Section

The core connecting 2 volumes has multiple functions, such as the flow continuing from the entrance to the terrace, the path of wind and daylight for the whole house, and the structure supporting a cantilever. While securing the independence of each room, connection of the core to each room gently expands the living spaces sequentially. We hopefully could actualize here a breezy and multidimensional living way like a horizontal house hollowed on mountains.

© Yasuhiro Takagi
© Yasuhiro Takagi
Cite: "House Miyagino / Kazuya Saito Architects" 06 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/785017/house-miyagino-kazuya-saito-architects/>
Read comments