ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Matías Imbern
  6. 2014
  7. 17x17 House / Matías Imbern

17x17 House / Matías Imbern

  • 11:00 - 4 April, 2016
17x17 House / Matías Imbern
17x17 House / Matías Imbern, Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern

Courtesy of Matías Imbern Courtesy of Matías Imbern Courtesy of Matías Imbern Courtesy of Matías Imbern + 22

  • Team Members

    Andrés Acosta, León Carpman, Federico Locco
  • Engineering Consultant

    Str. Engr. Gustavo Bordachar
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern

From the architect. The project is structured to frame the park by using two distinct pieces, the house, located on the front, and the pool, located in the back of the lot. According to this, both pieces designed to occupy the entire width of the lot within the edificatory limits. The width, 17m., is replicated to the back of the lot, obtaining a square of 17x17, into which the proposal is organized.

Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern

The house is set on two floors of great contrast. The first floor contains the intimate spaces, with a stronger image that gives an architectural, climatic and structural response by using concrete as the dominant materiality of the project. The ground floor accommodates the social spaces, organized through a grid system that allows visual and light permeability. Glass and white plaster act as a socket which 'elevates' concrete from the ground, increasing its presence, emphasized by the cantilevers at both ends. Finally, a central double-height links both floors while fragments the functional program, determining the coexistence of three quasi-autonomous houses: the Social House, the Parents House and the Kids House.

1st Floor Plan
1st Floor Plan
Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

The horizontal porosity of housing that links the front of the lot with the park, is enhanced with the introduction of seven skylights enabling the entry of daylight in specific sectors of greater intimacy and/or lower sunlight. In turn, a small patio separates the kitchen from the living-room, but emphasizes the visual continuity of the ground floor. In this sector, the concrete structure is raised by small section metal columns that are hidden by the aluminum window frames, enabling the spatial merging among kitchen, living-room, gallery and park.

Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern
Section DD
Section DD
Courtesy of Matías Imbern
Courtesy of Matías Imbern
Cite: "17x17 House / Matías Imbern" 04 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/784869/casa-17x17-matias-imbern/>