ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. Germany
  5. Nord Architecture And Exhibition
  6. 2015
  7. Centre For Contemporary Drawing / Nord Architecture And Exhibition

Centre For Contemporary Drawing / Nord Architecture And Exhibition

  • 02:00 - 31 March, 2016
Centre For Contemporary Drawing / Nord Architecture And Exhibition
Centre For Contemporary Drawing  / Nord Architecture And Exhibition, © Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

© Christoph Rokitta © Christoph Rokitta © Christoph Rokitta © Christoph Rokitta +20

  • Design Team

    Fabian Wichers, Jan Liebe, Rebeca Juárez, Jutta Kliesch
  • Units

    2 Galeries, 1 Drawing Archive, 1 Studio
  • Building Costs

    450.000,- Euro Gross
  • More SpecsLess Specs
© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

From the architect. Founded by the art historian Jan Philipp Fruehsorge and two belgian art collectors the gallery ensemble explores the medium of drawing. It is the only institution in Germany which exclusively focuses on the presentation and promotion of this particular field. The new location sits on the ground floor of  a prominent street corner in Berlin mitte. 

Model 1
Model 1

The strategy for the conversion of the derelict space has been bold and subtle at the same time in order to provide generous spaces with maximum exposure to the streetlife. By that the gallery functions as a significant platform for the presentation of contemporary drawing.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

Scale

Even though this project was initially meant to be only an interior refurbishment it evolved to a more complex layering from urban to public and an almost domestic intimate scale. The sequence consists of exhibition spaces, the project space, an artist studio and the drawing archive. You enter them independently from the street but as a whole they are percieved as a series of showcases towards the city.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

The juxtaposition of the large openings and the deep and low thresholds between the exhibition rooms create a fine balance of exposure and intimacy. Once you are inside the exhibition space large timber panels open up towards the more private areas as living, sleeping, archive, office and other services. They act as a filter according to use and the level of privacy needed for the rooms behind. From there domestic openings provide light and allow access to a common patio.

Plan 1
Plan 1

Aperture

The large windows are the key element in the intervention. Their dimension stands out in the sequence along brunnenstrasse. The glazing sits flush with the facade. Some of the windows are stepped creating an entrance niche towards the street and a deep threshold towards the inside – either used for display or sitting.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

The amount of sky present in the gallery spaces is unique. Built in textile screens filter the direct sunlight if needed in order to create appropriate light conditions for drawings. Small panels open up sidewards to ensure natural ventilation and at the same time not disrupting the glass plane.

Model 2
Model 2

Surface

The gallery has a clear perceptible physical character. Three materials are used for all the internal surfaces. The floor consists of a special concrete mix based on gravel from berlin which is carefully sanded to expose the fine aggregate. The floorheating and all electrical outlets are embedded in the terrazzo like surface.  Several wooden elements as panels, built in shelves and furniture are made of european maple treated with a white pigmented oil since the client uses the same timber for his picture frames. A colorless off-white paint for walls and ceiling create a soft brightness to the exhibition spaces. For the external facade a light grey cement based rendering is applied similar to the color of the painted windows frames.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

Sustainability

According to the particular request of the client only eco friendly materials have been used. All exposed and unexposed wooden elements are eco certified and have a low grade of V.O.C. (volatile organic components). The insulating subfloor is made of foamed clay, all window frames and doors are treated with several layers of ecological stains and the paint applied throughout the interior walls is on a mineral base. The windows are triple glazed.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta

Light

Linear T5 neon tubes are embedded in the ceiling and their alignment is always perpendicular to the street providing a homogeneous light when needed. The private spaces in contrast are lit punctually creating pools of light in a more atmospheric manner.

© Christoph Rokitta
© Christoph Rokitta
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Centre For Contemporary Drawing / Nord Architecture And Exhibition" 31 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/784629/centre-for-contemporary-drawing-nord-architecture-and-exhibition/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments