ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2015
  7. Gaggenau / Alventosa Morell Arquitectes

Gaggenau / Alventosa Morell Arquitectes

  • 19:00 - 25 March, 2016
Gaggenau / Alventosa Morell Arquitectes
Gaggenau / Alventosa Morell Arquitectes , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula +22

  • Architects

  • Location

    Carrer de Rocafort, Barcelona, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Alventosa Morell Arquitectes
  • Design Team

    Alventosa Morell Arquitectes (Josep Maria Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell)
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Gira, Constantino, Viabizzuno i Dronbracht.
  • Construction company

    Global Projects
  • More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

From the architect. When we visited Gaggenau for the first time, we found a big and lighted space, that had become small and dark because of the big quantity of objects and materials gathered together; giving a distorted impression of what actually had to be.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the other hand, the double height hall allows a good relationship with the street, although its spatial feeling was mitigated by being treated the same way as the rest of the showroom. 

Gaggenau wanted to transform the showroom into an experiences space where to know, experiment and enjoy its product (”Gaggenau Experience”). To achieve this objective, the showroom needed a much more lighted and polyvalent space.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

To get all the objectives, our project was based on three strategies:

  1.- We removed everything we thought unnecessary and the deck in the hall was reduced in half; just to gain greater feeling of space and luminosity. This reduced deck allowed us a double access from the hall and a much more important entrance into the showroom.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

 2.- We put all the electrical appliances around the perimeter of the showroom in order to get a big central space where we created three new areas: the “Showcooking” accommodating a large island with a bar of 5mx 1’40m; the “Experiences table” that creates place for 15 people to enjoy cooking and entertaining; and finally the “learning area”.

Floor Plan
Floor Plan

3.- We designed to make a real difference between the hall and the more technical area. On one hand, the connection between the busy street and the technical space, is carried through the lobby which we treat as a great lined oak showcase, creating a more friendly and relaxed space where the new iron staircase; a material that makes a nod to the origins of Gaggenau forgea; is treated as a sculptural element.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the other hand, the technical area continues Gaggenau corporate line, highlighting the heritage Wall, a Black Forest wooden wall where the mythical oven “Oven EB388-110” is  

Floor Plan
Floor Plan

Differentiated lighting between the perimeter and the central, an automation system that can adapt to different lighting scenes also help  to enjoy the new "Gaggenau experience."

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gaggenau / Alventosa Morell Arquitectes " 25 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/784057/gaggenau-alventosa-morell-arquitectes/>
© Adrià Goula

Gaggenau - 像家一样展示厅 / Alventosa Morell Arquitectes