ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design / Noiz Architects

  • 20:00 - 14 March, 2016
ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design / Noiz Architects
ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design  / Noiz Architects, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano  © Daici Ano  © Daici Ano  © Daici Ano  +24

  • Project Manager

    Yusuke Oono
  • Project Team

    Chun-Wei Lee, Hui-Hsuan Chen, Chin-yu Tsai, Alex Knezo, Junichiro Horikawa
  • Partners

    Jia-Shuan Tsai, Keisuke Toyoda
  • Building area

    11,316 m2
  • Site area

    24,741 m2
  • More SpecsLess Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

From the architect. Outline

Industrial Technology Research Institute (ITRI), located at Central Taiwan Innovation and Research Park in Nantou, Taiwan, is a public research institute promoting industrial innovations in Taiwan, and it is expected to be a central facility for Science Park to be built in this region. Noiz collaborated with Bio Architecture Formosana to enter the design competition for the facility (in April 2010) and won the first prize. During the development phase, the project site had to be relocated once during the design development phase, and the construction finally completed in September 2014. Noiz was in charge of the entire exterior design including building envelope, facade, roofscape and landscape, while Bio Architecture Formosana was responsible for the architectural design.

© Daici Ano
© Daici Ano

ITRI program included various research laboratories, library, exhibition area of the latest technologies, greenhouse for research, café and so on. The facility is expected to be approved as Diamond class certified building, which is the highest level of the architectural environment classification, and therefore latest technologies were actively incorporated to create environmentally effective architecture serving as the symbol of Science Park, as well as representing advanced technologies of Taiwan.

© Daici Ano
© Daici Ano

Façade design concept

Different degrees of lightness were required according to the nature of research at each laboratory in this research complex. It was not possible to adjust lightness by changing shape or size of each opening and such solution would also result in a disorganized exterior appearance. In addition, due to heavy-duty building service requirements to fulfill functions of the research facility, numerous ducts and pipes, which numbers and locations will increase in the future, would be exposed on the façades.

© Daici Ano
© Daici Ano

Our design solution was to provide soft veil-like facade layers composed of 4000 fins, which are offset from curtain walls, creating the double-skin building envelope . The double-skin composition allows to hide maintenance space in between, while providing flexibility for future addition of pipes and ducts without affecting the landmark appearance of the building.  We have run various environmental simulations to reach the final 3D patterns of the fin to achieve the maximum ecological, economical and functional values by computational methods. The interior light environment is controlled by adjusting densities and angles of the fins, while the fin system gives the integrated appearance to the facility.

Optimization Model
Optimization Model

The fins resemble a school of fish- the fins are positioned at various angles, while as a whole creating a large flow and giving a dynamic impression to the building.

The fins are made of expanded aluminum sheet, creating a light-weight impression of the façade while allowing exterior views from the interior to some extent. 

© Daici Ano
© Daici Ano

Design Process

We created a fin-generating program based on various rules including the position of vertical supports, circulation routes, natural light requirements of the adjacent rooms and others. However, due to cost reduction, we created an optimization program with added parameters such as balance of exterior appearance and building cost. And eventually we successfully achieved facades composed of 3 types of fins, which resulted in the substantial cost reduction.

© Daici Ano
© Daici Ano

In addition, we proposed a moving façade system changing the entire façade configuration in order to reduce the annual environmental load, as well as creating extraordinary effects celebrating the technological innovation. The façade mechanism is composed of a relatively simple system composed of vertical supports with electric motors embedded on top, and the entire movements can be controlled by adjusting the gear ratio. Noiz and ARUP collaborated to develop the moving facade system to the construction drawing stage, but in the end, it was not realized due to the construction cost.  Although the idea of kinetic and interactive facade system was not realized this time, we believe that it will effectively improve the architectural environment and functions as well as activating more humane interactions, and continue to further explore this aspect with other projects such as FLIPMATA.

1st floor Plan
1st floor Plan

We also developed a marking system of fin positions on the facades by using the project mapping technique. Some errors and inaccuracies in dimension inevitably occur during building construction. Precise measurements of the building are required in order to indicate precise positions of fin installation, and buildings with complicated forms would require considerable labor.  

© Daici Ano
© Daici Ano

In addition, if the marking of fin positions would be done based on numerical values on drawings, the work would take an enormous amount of time and labor to measure and mark them one by one manually on site.

However, the marking process can be effectively simplified by capturing the building form using a camera and indicating precise locations onto the building surface using the project mapping method. 

© Daici Ano
© Daici Ano

We were not able to verify the working time and the degree of precision in time for this construction, and the proposed marking method was not implemented this time. However, we expect that the method will be fully put in practical use in the near future.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ITRI Central Taiwan Innovation Campus Exterior Design / Noiz Architects" 14 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783708/itri-central-taiwan-innovation-campus-exterior-design-noiz-architects/>