ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. France
  5. CAIROS Architecture et Paysage
  6. 2013
  7. House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage

House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage

  • 13:00 - 18 March, 2016
House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage
House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage, © Clément Guillaume
© Clément Guillaume

© Clément Guillaume © Clément Guillaume © Clément Guillaume © Clément Guillaume + 20

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

From the architect. Responding to a mixed-used program of living and working a shell was implemented into the ample volume of the existing industrial building. The newly introduced structure is detached from the ground floor only connecting through a cantilevering staircase. It defines a top and a bottom, creating a living space and one dedicated to working.

House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage, © Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The semi-public working space on the ground floor is left very raw and open almost untreated.The newly introduced hovering structure by contrast has a very warm ambiance evoked by wooden surfaces and its sunbathed interiors.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

It comprises on the first floor a spacious living and dining area with a kitchen opening up to a generous terrace to one side and being more close by framing views to the workshop area to the other side.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

On the upper floor, the space becomes more intimate, hosting the bedroom and alcove, offering a view over the city scape.

Plan
Plan

The construction of the cabin is comprised of a primary steel-framework structure combined with a secondary wood structure. The outer shell of the cabin is characterized by the cork insulation left visible. The inclined interior facade permits a double orientation without dominating the atelier on the ground floor.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "House and Workshop in Former Factory / CAIROS Architecture et Paysage" 18 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/783107/house-and-workshop-in-former-factory-cairos-architecture-et-paysage/>
© Clément Guillaume

由一座工厂改造而成的住宅工作室 / CAIROS Architecture et Paysage