MVRDV Reveals Plans to Transform Part-Dieu Shopping Center in Lyon

MVRDV Reveals Plans to Transform Part-Dieu Shopping Center in Lyon, © l'autre image
© l'autre image

MVRDV and the Mayor of Lyon have revealed plans to transform the city's Part-Dieu shopping center. The commission, awarded to MVRDV after the practice won a competition in 2013, focuses on preserving the center's original identity while redefining its public spaces and revitalizing its "iconic" facade. With MVRDV's scheme, the building's edges will "evaporate" as it reaches the street, creating a more inviting atmosphere that extends the public realm into the center. 

© l'autre image
© l'autre image

From the architects: The project houses of a mixture of commercial, leisure and newly created public space. The design restructures each side of the mall, opening up the building to the street and adding a vast public roof garden. At the same time, through re-arranging the existing program and replacing the old car park, MVRDV has vastly increased the usable space of the building; adding an extra 32,000-square-meters gross lettable area as well as considerable areas of public space. The lower levels of the complex consist of retail spaces, whilst the upper levels host restaurants, parks and a cinema; as well as several half-levels of parking. 

© l'autre image
© l'autre image

As part of a wider urban plan for the area surrounding the Part-Dieu shopping centre, the design by MVRDV focusses on integrating the building become more in its surrounding urban fabric and hopes to allow everyday life to permeate through it. The street is not only extended through the building via an east-west walkway, but also over it by stairways and escalators that take users up and over the complex. MVRDV pushed to reconnect the shopping centre with the facilities in its immediate context. A rearrangement of terraces on the south façade have provided direct connection with the library, and the restructured main east entrance provides access to visitors arriving from the Part-Dieu train station; which is also due to be renovated.

Urban Context. Image © MVRDV
Urban Context. Image © MVRDV

The public realm on the street level is to be extended onto the shopping centre itself. By rearranging the rooftop technical facilities and carparks, MVRDV has created a series of large terraces and green spaces that are accessible directly from the street. “The terraces turn the vast roofs of the shopping centre into open, green space in which the public can meet and relax; a quality that is currently missing in this area.” Explains MVRDV co-founder Winy Maas, “By rearranging the program, we create an urban platform that is somewhere between tranquil park and vibrant market square, recreating an atmosphere inspired by the Lyon river side.” The restaurants, bars and cinema all spill out onto the terraces but can be accessed independently to the retail facilities through covered escalators that navigate around and over the building.

© l'autre image
© l'autre image

In a move to enhance and improve on the existing identity of the Part-Dieu development, MVRDV will revitalize the existing façade and reproduce it over the new structure, through the gardens and even throughout the carparks. In order to maintain the identity of the shopping centre, and at the same time try to reduce the construction footprint of the building, the existing façade panels will be redistributed throughout the design. The formerly beige concrete panels will receive a dirt repellent white coating, giving the façade a prolonged refreshed look. Where extensions are added to the building, the pattern of interwoven rectangles will continue over the new envelope eventually ‘evaporating’ as they reach the building entrance; a physical and symbolic gesture to the new opening up of the shopping centre.

“The redevelopment of the Part-Dieu commercial center is an opening act towards the city” says Winy Maas, “The formerly enclosed and defensive block is peeled open and thus becomes a place for the public to inhabit. It becomes part of the city.”

© l'autre image
© l'autre image

This evaporation of the façade, coupled with the redefinition of the spaces within and outside the building, looks to reconnect the Part-Dieu centre with not only its immediate surroundings, but also to the wider area of Lyon. Views are created to the Metallic Tower of Fourvière and the city's Basilica Notre Dame by opening up the façade pattern and rearranging the existing building masses. Following on with the idea of transparency and permeability throughout the scheme, glazed components cover the top level of structure, and glass openings as well as stairwells look down into the heart of the shopping centre.

Step Diagram. Image © MVRDV
Step Diagram. Image © MVRDV

This is, after Gaîté Montparnasse in Paris, the second large scale shopping centre renovation MVRDV has taken on. Both transformations open up massive introverted structures that absorb life out of the city and connect them to their urban context. MVRDV sees many of these malfunctioning giants in European city centres that need re-socialising. Part-Dieu opens up the shopping centre, adds public space yet maintains the former quality of the architecture by reusing and revitalizing the existing façade elements.

© MVRDV
© MVRDV
  • Architects

  • Location

    Lyon, France
  • Project Manager

    Artelia
  • Co-Architects

    SUD
  • Structural Consultant

    VRD
  • Engineering Consultant

    WSP, Y Ingénierie
  • Economist

    Cyprium
  • Technical Controllers

    Socotec
  • Photographs

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "MVRDV Reveals Plans to Transform Part-Dieu Shopping Center in Lyon" 29 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782924/mvrdv-reveals-plans-to-transform-part-dieu-shopping-center-in-lyon/>