ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Greenwich Peninsula Riverside / C.F. Møller

  • 13:00 - 27 February, 2016
Greenwich Peninsula Riverside / C.F. Møller
Greenwich Peninsula Riverside  / C.F. Møller, © Mark Hadden
© Mark Hadden

© Mark Hadden © Mark Hadden © Mark Hadden © Mark Hadden +31

  • Landscape Architect

    Randle Siddely Associates
  • Structural

    Price & Myers
  • MEP

    Foreman Roberts
  • Contractor

    Wates
© Mark Hadden
© Mark Hadden

From the architect. Located in Greenwich Peninsula - London’s largest regeneration project - and within walking distance from the O2 Arena, M0115 is a residential development that comprises a mix of Private, Intermediate and Social for Rent tenures. In total, 56% of the homes are Affordable.

© Mark Hadden
© Mark Hadden

The massing is formed of two 10-storey buildings flanking a raised landscaped podium at first floor level and two smaller terraces of family housing, ensuring a continuation of the “book end” theme established on the adjacent plots. The building is designed to Code for Sustainable Homes Level 4, featuring green roofs and connection to the peninsula-wide district heating network.

Site Plan
Site Plan

The residential accommodation is arranged to provide two and three-storey family dwellings at the base of the development with one, two and three bedroom apartments in the ‘book end’ towers. The raised podium contains car parking and secure cycle storage underneath, and is landscaped with private and communal gardens which provide views through to the mature trees of an adjacent park.

© Mark Hadden
© Mark Hadden
Ninth Floor Plan
Ninth Floor Plan
© Mark Hadden
© Mark Hadden

Between the two 10 storey buildings there are two terraces of family housing, facing east (onto Chandlers Avenue) and west (onto East Parkside) respectively. Biodiverse roofs and terraces provide an enhanced outlook from upper levels. As part of a wider masterplan, generous living spaces are positioned in response to their parkside setting to establish a new and diverse community and a landscaped public realm.

© Mark Hadden
© Mark Hadden

A strong emphasis is placed on creating a building with simple but durable detailing that will resonate with the historic craft tradition of its location. The facades are designed with finely detailed brickwork, in tones ranging from light to dark industrial grey, creating a reference to the Greenwich Peninsula's great industrial history. The open-plan living areas feature oak timber flooring and an abundance of natural light.

© Mark Hadden
© Mark Hadden
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Greenwich Peninsula Riverside / C.F. Møller" 27 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782623/greenwich-peninsula-riverside-cf-moller/>