ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos

Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos
Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos, © Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

© Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz © Luis Díaz Díaz +34

  • Architects

  • Location

    Santiago de Compostela, A Coruña, España
  • Authors

    Óscar Andrés Quintela, Iván Andrés Quintela
  • Area

    444.0 sqm
  • Project year

    2015
  • Photography

  • Collaborator

    INOUS enxeñería global
  • Constructor

    TRABECON SL
  • Technical architect

    Francisco Fernández Novas
  • More SpecsLess Specs
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

From the architect. Rua do Medio is a predominantly residential street, parallel to the Rua de San Pedro, French Camino entrance to the historic city and main artery of the district of the same name. A neighborhood that  is  reference within the city for its social and functional diversity .

Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos, © Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The refurbishment was based in a main 3 floor construction between party and an attic. In the back facade, above the tradicional structure, a decontextualized extension increases the closed area of ​​the first floor and enable a terrace on the second floor.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The uninhabited construction, did not have the minimum conditions of habitability. Deficiencies in the deck of the house led to the continued inflow of water, causing the partial collapse of the floor slabs, ruining the rest. The concrete reinforced extent in the rear facade, had serious structural problems and an inadequate architectural configuration .

First floor plan
First floor plan
Section
Section

The new project provides space for a couple with three grown children. The different rooms of the proposed program, adjusted to the existing volume. The vertical structural system of load-bearing walls was preserved, and proposed a reconstruction of the horizontal structure with a composite slab of concrete and wooden squads supported on the walls.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The  rear facade volumere was recovered with fabric and wooden enclosures  made the traditional way by uprights and sleepers on which  the floor slabs and panels with glazed parts and blind  are  supported. 

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The new staircase occupies the position of the old one and goes lightening as it rises through the gap. A gap that is wider than necessary to facilitate the entry of daylight at different levels. This stratification has its counterpart in the new attached element to the rear facade through which the interaction with the garden is produced: covered outdoor space, gallery - corridor and terrace.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The portico is recovered by taking advantage of the existing granite structure pillars and rebuilding a deck based system of the original structure. The new room is intended as an outdoor covererd space with utility rooms and storage, with light wood enclosures.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

 

The inner courtyard is designed inspirated by the existing parterres and relying on different  walls. In this way, we wanted the house to have its own plant environment, dense, varied and changing to establish a more intense sensory relationship between interior and exterior.

Cite: "Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos" [Casa do Medio / ARROKABE Arquitectos] 23 Feb 2016. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <http://www.archdaily.com/782222/casa-do-medio-arrokabe-arquitectos/>