ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

TCH House / Arkylab

  • 17:00 - 16 February, 2016
TCH House / Arkylab
TCH House / Arkylab, © Oscar Hernández
© Oscar Hernández

© Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández © Oscar Hernández +22

  • Collaborators

    Mauricio Rubalcava, Analucía Alvarez , Jorge Camarena, Cynthia López, Luis Silva, Edith Sánchez , Andrés López, Alessa de Alba, Ana Paula Chambón, Tania Jiménez
  • Structural Design

    Humberto López Romo
  • More SpecsLess Specs
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

From the architect. La Herradura is a 60’S residential complex on the city of Aguascalientes, with land lots above 1000 m2, near the San Pedro River on its west side. Despite being a semi-desert area this proximity with river allows it to have an important vegetation with rare tree stands than the rest of the city.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

TCH house uproots in an area with the pre-existence of two large ash trees that fully determine the available volume. The use schedule also required unusual spaces for a residential house being also intended for some executive activities, so almost two zones were developed in one level, first working spaces and on the other the privacy of the household itself.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The contents are accumulated on the north side of the property in order to give everyone a south or east orientation space, looking for a suitable climate comfort for different activities without additional energy consumption. Different scale gardens open in the central areas to find a visual wideness and thereby generate a perception of greater spaciousness. The structure is part of the formal expression and together with concrete and wood pallet material intended to show the natural and honest way it’s created.

Floor Plan
Floor Plan

On a 1,100 m2 lot this residence is erected from a group of volumes in a single level in different heights that respond to the various scheduled uses. The design was conceived as a respond to a very different program of conventional house, created for a corporate company which requires a lounge for events and an office room.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández

The construction is built to the north of the property to benefit from the south orientation and direct all the spaces to this area. The location of the two big ash trees in the lot was the starting point for the distribution of the spaces, generating subtractions that induce a dynamic dialog between exterior and interior. The structure forms part of the formal expression alongside with concrete and wood to create an authentic materiality.

© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
Isometric
Isometric
© Oscar Hernández
© Oscar Hernández
Cite: "TCH House / Arkylab" 16 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/782189/tch-house-arkylab/>