ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Working in the Nature / Luca Compri (LCArchitetti)

  • 02:00 - 12 February, 2016
Working in the Nature / Luca Compri (LCArchitetti)
Working in the Nature / Luca Compri (LCArchitetti), © Simone Bossi
© Simone Bossi

© Marco Reggi © Simone Bossi © Simone Bossi © Simone Bossi +41

  • Collaborator

    Camilla Frattini (architect)
  • Building Contractor

    H2, Bolzano, Italy
  • Structure

    AeI, Firenze, Italy
  • Energy

    Alessandro Giuliani engineer
  • Installation

    FGM tecnologie srl
  • Electrical system

    Fabio Cantisani, Oggiona Santo Stefano, Varese, Italy
  • Domotic system

    B-ticino, Varese
  • Lighting

    Nimbus
  • Wood furniture

    Falegnameria Riva, Rodero, Italy
  • Ceramic

    DPM ceramiche, Lonate Ceppino, Italy
  • Wood flooring

    DPM ceramiche, Lonate Ceppino, Italy
  • Volume

    850 m3
  • Client

    TAU srl, Varese, Italy
  • More SpecsLess Specs
© Simone Bossi
© Simone Bossi

From the architect. The site, once occupied by another building, is closed to the city center. From the beginning we decided to have a sustainable approach and realize the new building on the existing trace so as not to waste other land.

© Marco Reggi
© Marco Reggi

The concept of the project is really clear: it’s a two-storey building (8 m high) with a simple rectangular plan. It has a wooden frame structure. The pitched roof with no eaves recalls the children archetypal house. The ground floor consists of three opaque boxes, alternated to glass surfaces. This system allows a cross relationship between the interior space and the garden.

© Marco Reggi
© Marco Reggi

This relationship completely changes on the first floor where the space has a longitudinal direction. It opens on the short sides with a cantilevered volume (meeting room) on the east side and a small loggia on the west side, facing a park. The façade on the ground floor is a white plaster wall. Otherwise the roof and the first floor are covered by a dark metal cladding which gives a contemporary character to the building.

Floor Plan
Floor Plan

In this building, certified Casa Clima Classe A, energy savings and comfort are guaranteed by many features: the wooden frame structure, the thermal insulation coating (made of wood fiber), the small use of glues, the small energy consumption, the radiant floor, the LED lighting..

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The garden hosts flowerbeds and grass besides some plants like bamboo and Japanese maples. The wooden decks, which mark the entrances, can also be enjoyed during the summertime. Sustainable architecture is the main element of the project and it represents the base of the philosophy of LCA studio.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Working in the Nature / Luca Compri (LCArchitetti)" 12 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781618/working-in-the-nature-lcarchitetti/>