ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. Switzerland
  5. TRIBU architecture
  6. 2014
  7. Bonne Espérance / TRIBU architecture

Bonne Espérance / TRIBU architecture

  • 03:00 - 12 February, 2016
Bonne Espérance / TRIBU architecture
Bonne Espérance / TRIBU architecture, © Michel Bonvin
© Michel Bonvin

© Michel Bonvin © Michel Bonvin © Michel Bonvin © Michel Bonvin +27

  • Civil engineer

    Monod-Piguet & associés
  • CVSE engineer

    Energies Rationnelles
  • Client

    FLCL and SILL (social housing cooperatives)
  • Surfaces « brutes » / « nettes »

    7’040 sqm / 5’770 sqm
  • More SpecsLess Specs
© Michel Bonvin
© Michel Bonvin

From the architect. The project is located in the neigborhood of Faverges in Lausanne, just next to a small river. Built on a site owned by the City of Lausanne, for the two organizations FLCL and SILL, the two buildings contain 59 apartments and a community center.

© Michel Bonvin
© Michel Bonvin
Floor Plan
Floor Plan
© Michel Bonvin
© Michel Bonvin

These buildings are conceived with a high energy-efficiency level, and are an example for the future sustainable district of Les Plaines-du-Loup in Lausanne. The objective is to realize affordable housing respecting the energy-efficient Minergie-P-Eco standards (conform to 2'000 watts society).

© Michel Bonvin
© Michel Bonvin
Floor Plan
Floor Plan
© Michel Bonvin
© Michel Bonvin

The project is composed of two compact buildings ; the larger one is a combination of 2 smaller parts, in order to integrate the neighborhood’s scale. In opposition to the northern elevations keeping the orthogonality of the adjacent buildings, the balconies on the southern facades refer to the irregularity of the river and the forest on this side. The two facing facades splay from each other to open the view in the direction of this beautiful environment and create a public space.

© Michel Bonvin
© Michel Bonvin

The new landscape treatments on the street side reconsider the connexion with the neigborhood, with the intention to make the community centre more attractive.

© Michel Bonvin
© Michel Bonvin
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bonne Espérance / TRIBU architecture" 12 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781474/bonne-esperance-tribu-architecture/>
© Michel Bonvin

洛桑好望角居民楼 / TRIBU architecture