Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges

  • 03:00 - 29 January, 2016
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG +28

  • Collaborators

    Paulo Vaz, Diana Pinto
  • Structure

    José Maria Cymbron, Rodrigo Cymbron
  • Facilities

    António Manuel Brandão da Luz
  • Air Conditioning

    Francisco Laia Gonçalves
  • Constructor

    ARCO MAIS - Arquitectura e Construção, Unipessoal Lda
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

From the architect. The house sits east the great linden that names the cultivated property. Within a linear organization, the house unfolds in two directions starting paralell to the contiguous stone wall and then bending to the south to embrace the tree's shadow circle.

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
Floor Plan

In the middle of the house, the living room opens to the yard under the tree and, in the opposite side, to the view of the north coast of the island. The wooden framed living-room extends to the south looking for the sun. A broad skylight in the ceiling unveils the tree crown that appears like a wide parasol. This dematerialization and transparency intend to bring the tree inside the house.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The house gets its red color from the tin roof finishing. The roof structure is made of local Cryptomeria wood. Like the Linden, the Cryptomeria is an imported species. The Cryptomeria japonica was massively used in the first half of the 20th century to forest the island and is nowadays an identity sign of the Azorean landscape.

Section
Section
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Cite: "Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges" 29 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/781171/quinta-da-tilia-pedro-mauricio-borges/>