Buerger Center for Advanced Pediatric Care / Pelli Clarke Pelli Architects

  • 11:00 - 26 January, 2016
Buerger Center for Advanced Pediatric Care / Pelli Clarke Pelli Architects, © Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto
  • Architects

  • Location

    Philadelphia, PA, USA
  • Senior Design Principals

    Cesar Pelli FAIA, Fred Clarke FAIA
  • Principal in Charge

    Mark Shoemaker AIA
  • Area

    65000.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto © Jeff Goldberg/Esto +11

  • Project Manager

    Christopher Koon AIA
  • Architect of Record

    FKP Architects
© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

From the architect. PCPA’s design of Buerger Center is a dynamic addition to CHOP’s main campus in West Philadelphia. Composed of stacked, undulating forms and a palette of primary colors, the twelve-story building and six-story wing offer young children and families an uplifting, interactive setting for treatment.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

Easy-to-navigate floors, colorful pods with “Wait, Play, Learn” displays for fun engagement, and a roof top garden for rehabilitation and play are features that help reduce the stress typically associated with hospitals.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

The three-acre landscaped plaza provides open space for safe recreation, family gatherings and small pockets for private reflection; medicinal gardens have been planted for therapeutic use. Below the plaza is a five-level underground parking garage.

6th Floor Plan
6th Floor Plan

The lobby is spacious and light-filled with a dramatic, curved ramp that invites children to zigzag their way up two levels and observe the activity below. The accessible ramp connects to a bridge linking to the North Campus across the street.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

The main wing is rectangular on one side to accommodate clinical “neighborhoods of care” and curvilinear on the other side to create playful lobbies. The six-story wing accommodates a rehabilitation gym on the fourth floor and the roof-top garden on the top floor. An elliptical glass elevator orients patients and families directly to lively “welcome” centers on each clinical floor.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

The same bright colors that energize the exterior curtain wall are used to accentuate the interior corridors, waiting rooms, patient rooms, and garage levels. They are also navigational, identifying each floor of care. Large scale graphics of children in motion enliven the public spaces, serving as visual encouragement and positive reinforcement.

© Jeff Goldberg/Esto
© Jeff Goldberg/Esto

This is the first phase of the Buerger Center. Phase 2 will expand the center to 16 levels. The building is adaptable for changes in health care delivery and can be converted for office, research, or inpatient uses.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Buerger Center for Advanced Pediatric Care / Pelli Clarke Pelli Architects" 26 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780867/buerger-center-for-advanced-pediatric-care-pelli-clarke-pelli-architects/>