ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Birmingham New Street Station / AZPML

  • 09:00 - 20 January, 2016
Birmingham New Street Station / AZPML
Birmingham New Street Station / AZPML, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas +23

  • Architects

  • Location

    Birmingham, West Midlands, United Kingdom
  • Design Team

    Alejandro Zaera-Polo Manuel Eijo, Guillermo Fernandez-Abascal, Charles Valla, Christof Trenner, Tommaso Franzolini, Lola Fernandez, Sukyeong Kim, Carmen Sagredo, Takeru Sato, Penny Sperbund, Niklavs Paegle, Tobias Jewson, Mio Sato, Manuel Távora
  • Area

    91500.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Executive Architect

  • Interior Architect

    Haskoll Architects
  • Structural Engineer

    AKT II, Atkins
  • M&E Consultant

    Hoare Lea (MEP), Atkins
  • Subcontractors and Suppliers

    NG Bailey, Coleman & Company, Elliott Thomas, Martifer UK, Fireclad, MPB, SAS, Vector Foiltech, Glazzard
  • Project Manager

    MACE
  • More SpecsLess Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

From the architect. Birmingham New Street Station is an important transport hub and a key aspect of the city’s public realm. Occupying an important position in the city and handling a large amount of traffic, it provides the first impression of Birmingham to a large influx of visitors to the Midlands.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The proposal for Birmingham New Street Station seeks to produce an iconic architecture that, beyond creating an impression, will be able to communicate the function of the building and the character of its location at the very centre of Birmingham City, to the public. To achieve this it is proposed to provide expression to the dynamic nature of the railway theme.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The geometries of motion and the distortion of perception produced by movement have been the inspiration for the architectural expression of the project. The bifurcating, undulating, smooth forms of the track field have been transferred and embedded into the geometry of the building to ornate the city and to convey its historical character as a transportation hub, where various traffic systems – such as the famous canals, the roman roads etc. converge and overlay. The design aims to trigger a new perception of the urban settings around the station, by specifically reflecting selected areas of the urban landscape around the station.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The design approach aims to re-establish consistency between form and expression in the new station design, both in the cladding and in the re-organisation of the building. The old structure of the building was built for a different performance to the one is now being sought, both in organisational and visual terms. As the cladding cannot be related to the interior of the building for practical reasons, the design of the façade has been related to the exterior space, making the building an instrument to intensify the perception of urban life in Birmingham’s inner city, as opposed to try to reveal its inner structure.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This approach is a necessary evolution of the modernist dogmas of transparency towards a more pragmatic and strategic approach necessary to address the complexities of contemporary culture.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

By turning the external rain screen into a warping, reflective stainless steel surface, Birmingham New Street Station will be designed to produce controlled reflection of the surrounding urban field to reflect the once dark, now bright Birmingham sky, the crowds of passengers, the trains entering and exiting the station, the hues of the sunset and sunrise, and other dynamic regimes present at the site. To highlight the four main access points, large ‘eye-shaped’ media screens have been integrated in the façade.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The field of reflections which constitutes the external envelope of the building, and produces a consistent identity, differentiates depending on the opportunities on each side of the building.

Diagram
Diagram
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Birmingham New Street Station / AZPML" 20 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780568/birmingham-new-street-station-azpml/>