ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Bahar House / Ayeneh Office

  • 02:00 - 3 January, 2016
Bahar House / Ayeneh Office
Bahar House / Ayeneh Office, © Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

© Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi © Farshid Nasrabadi +22

  • Architects

  • Location

    Najafabad, Isfahan, Iran
  • Architect in Charge

    Ali Dehghani, Ali Soltani, Atefeh Karbasi
  • Area

    340.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

From the architect. The land of the Bahar House is situated in a relatively cheap area in Najafabad in the Isfahan province. The clients were a family of four, who aimed to have a two-story house due to the small size of the land; the ground floor for parents and upstairs for children. 

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Given different lengths of the east and west sides of the project, we had to set up the house with two different sides, more on the east and less on the west. This motivated us to divide the building into two functional areas: the public spaces including kitchen, living room, and the guest hall on the east and private spaces such as bedrooms and toilets on the west. This division into two parts enabled us to organize spaces on the upper floor, allocating part of the public area to the void to connect the two levelsvisually.

Floor Plan
Floor Plan

Entering the house happens through the volume gap. At the entrance, a statue-like staircase separates the private and public spaces of the ground floor, linking the empty space of the void with the overall geometry of the house. At the end of the house, along the spaces that halve the building, we created a small yard that extends to the upper floor to shape a terrace. In the north-positioned houses of Najafabad, given the direct view from the houses in front, the southern yard is usually not usable.In spite of this fact, the yard of our project provides the living room and the guest hall with a view to the flowerbed and flowerpots of the northern yard and the sky, even when the southern curtains of the house bring down.

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi

Finally, the project façade was covered with white cement due to the client’s limited budget and the possibility of implementing smooth curved surfaces. Harmonized with inside and outside, the Bahar House hasnow turned into an integrated volume in response to the client’s needs. 

© Farshid Nasrabadi
© Farshid Nasrabadi
Cite: "Bahar House / Ayeneh Office" 03 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779679/bahar-house-ayeneh-office/>