Villa for Younger Brother / Nextoffice - Alireza Taghaboni

  • 02:00 - 30 December, 2015
Villa for Younger Brother / Nextoffice - Alireza Taghaboni, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff +43

  • Designer

    Alireza Taghaboni
  • Project managment

    Farideh Aghamohammadi
  • Project Associates

    Rouholah Rasouli, Hamid Abasloo, Faezeh Arefnazari, Ramin Movasat, Negar Rahnamazadeh, Shideh Porjolay, Khashayar Bakhtiari
  • Structural Design

    Bastanpol Co. (Vahid Gharekhaninia)
  • Mechanical Consultant

    Hoofar Esmaeli
  • Electrical Consultant

    Nina Amooshahi
  • Supervisions

    Masoud Saghi, Mohamadreza Mohebali
  • Construction

    Javad Hadavandi, Ehsan Yarmohammadi, Soroush Alipour
  • Interior Consultant

    Memaran Honarman Bartar Co.
  • Presentation

    Fatemeh s.Tabatabaeian, Asal Karami
  • Model

    Shima Mohammadi
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

From the architect. The project is located in an inner-lot, with limited street access. However, situated low and deep inside the organic fabric of the neighborhood, it overlooks a riverbed at the back.

Exploded Perspective
Exploded Perspective

In conceiving the project, there was an inherent contradiction to be addressed:

How can one conceive of a project that due to its urban context is situated deep inside privatized fabric, in a way that it stands out, while warding the visual access of the neighbors to its private open spaces.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

This was achieved by proposing a curvilinear V-shaped plan, and placing the yard -which overlooked the riverbed- between its wings.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The same exaggerated form, shapes the project sectional. The choice of this sectional configuration is very much informed by the long history of sloped roof construction in northern Iran.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Yet, the conventional form is re-visited with a grain of salt. The redefinition of the sloped-roof, through the lens of exaggeration, allows for contradictory spatial experiences to emerge in different interior moments of the project:

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section A-A
Section A-A
First Floor Plan
First Floor Plan

The project’s verticality seems at odds with normative horizontal configuration of residential constructions. This, opens up to a variety of “non-standard” interior experiences.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Furthermore, Alternation between spatial expansion and contraction in the interior, along with the Gothic proportions and frequently interrupted curvilinearity of architectural elements, result in spatial compositions that seem extravagant, yet enjoy a touch of “feminine” grace as one may relate it to peculiarities of the architectural form.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The roof’s trapezoidal sections were custom-designed to fit the desired curvatures of the inner surface of the roof in order to avoid any fake stucco work to create the curvilinear roofs of the interiors.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff
Cite: "Villa for Younger Brother / Nextoffice - Alireza Taghaboni" 30 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779562/younger-brothers-villa-nextoffice-alireza-taghaboni/>