ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Lacroix Chessex
  6. 2013
  7. House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes

House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes

  • 05:00 - 18 December, 2015
House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes
House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes, © Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti

© Joël Tettamanti © Joël Tettamanti © Joël Tettamanti © Joël Tettamanti +31

House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes, © Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti

From the architect. The house in Les Jeurs, a hamlet above the road to the Col de la Forclaz, is a project that picks up on local memory by working with the form and scale of the neighbouring traditional buildings.

© Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti

Like a Valais-style “raccard” (a hut for storing grain), it consists of a stone base on which a volume made of wood is elevated above the ground. Since the construction of a closed, large volume would have disturbed the harmony of scale, the building is divided into two parts. They are connected by the entrance on the mountain side and are separated by an angle of 45 degrees towards the valley.

© Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti
Section
Section
© Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti

From the mountain side, one sees only a single silhouette in the form of an M, resembling a mountain, while on the valley side, the view of two volumes raised from the ground presents itself in a way that recalls typical children’s drawings of houses. Two large windows, one in the living room on the ground floor and the other on the first floor, allow the landscape to enter the building. The two windows are opposite each other on the two façades, creating a visual reference between the two sections of the chalet.

© Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti

The structure made of untreated fir wood (which is clad in tinted larch wood), the concrete floor plate above a half-sunken basement and the interior space, which is divided into small-sized elements that play on the different heights, are all characteristics that give the project an appearance that is closely related to traditional mountain huts.

© Joël Tettamanti
© Joël Tettamanti
Cite: "House in Les Jeurs / Lacroix Chessex Architectes" 18 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/778906/house-in-les-jeurs-lacroix-chessex-architectes/>
Read comments
© Joël Tettamanti

瑞士Les Jeurs 住宅 / Lacroix Chessex Architectes