Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects

© Courtesy of

Architects: Lorcan O’Herlihy Architects
Location: Brentwood, California,
Project Team: Lorcan O’Herlihy (Principal), Pierre De Angelis (PM), Banu Ataman
Client: Dr. Sascha Jovanovic
Project Area: 3,700 sq ft
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of LOHA

© Courtesy of LOHA
section

Sitting on an aggressively sloping site in the Crestwood Hills neighborhood of Los Angeles, the Jovanovic Residence combines a progressive and sustainable solution to an existing structure and addition. Through the utilization of a continuous foil wrap, various program elements including; a new guest suite, significant modifications to the master bedroom, exterior decking, and exterior facade, are synthesized together with a singular cohesive element.

© Courtesy of LOHA

Usually used to shade vegetation and outdoor space from insects and bugs, this PVC coated polyester woven yarn was re-formulated to sustainably and programmatically cast a new identity and energy on the house. Separated from the existing stucco finish, the durable skin protects the house from solar abuse and heat gain. In addition, rather than following the form directly, the skin reduces the geometries of the existing house to simplified, planar shapes. The resultant forms create a powerful dialogue between existing and new space. At times privacy screening / guardrail / shading device, the skin embraces the house to create new found relationships between indoor and outdoor and public and private.

© Courtesy of LOHA
© Courtesy of LOHA
© Courtesy of LOHA
Cite: "Jovanovic Residence / Lorcan O’Herlihy Architects" 16 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=77788>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    I am tired of these “skins” wrapping program into “one” unit that have nothing to do with each other – no honesty in this. You wouldn’t put a snickers, a twix, and m&m’s in the same bag and call them one, new candy. when i see the “continuous foil wrap” creating a second envelope around a concrete wall, i question what it is actually doing. why does it have random apertures cut out to reveal concrete if it’s job is to protect it? plus, PVC – not environmentally friendly.

  2. Thumb up Thumb down 0

    This is a surprisingly uninspiring project from this firm, which has done fine work in the past. In the second-to-last photo, Is that really that criss-crossing wood lattice stuff you can get from Home Depot? The last few photos I was hoping were “before” pictures from a re-model, but I guess not.

      • Thumb up Thumb down 0

        Either way, the “after” pictures display a confusing and I think a poor design at least relative to other things LOA has done.

  3. Thumb up Thumb down 0

    A complex program which looks a bit confused in the end. Awkward interior columns which are not integrated into the spaces and a screening wrap that fails to integrate and tie together the many pieces of this building.

Share your thoughts