ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Belgium
  5. Steven Vandenborre architects
  6. 2015
  7. AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects

AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects

  • 11:00 - 29 October, 2015
AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects
AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde +25

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

From the architect. Ago, a fast growing interim company, was in need of bigger office space. They found it in a former telecom building close to the centre of Kortrijk.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The site is surrounded by large houses, typical for a Flemish residential area. The original building was also conceived as a large villa (7 connected units) within a large garden.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Because of the scale of the building, the interior design of the new offices was based on a small city where you walk, work, sit and dine like in a real city. After studying plans of old, organically grown cities Steven Vandenborre Architects worked out a kind of promenade in the building (‘Rambla’) with squares (‘Plazas’), terraces, large stairs,…

AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

This public place connects the offices, but is also an environment where people have meetings, it’ s a place for small talk, eat, rest,…

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The main goal of the design was to eliminate all disturbing objects and to make a feature of the typical character of the building like the concrete columns, concrete floors, big spaces, large panoramic windows.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The biggest interventions are situated in the main entrance zone. Two large windows were made to get the feeling of the park inside the building. A new opening in the floor and a large ‘multi-cross-section staircase’ in the middle of the concrete hall makes the interaction between the levels more interesting and gives the space a cathedral-like feeling

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The head entrance is a large multi-purpose space (meeting point). It can be used for lectures, classes, work shops, parties,…

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The landscape offices are separated by walls made of glass, dark stained wood and felt. By using these materials, complemented by carpet on the floors, it feels like working home. The felt which is based on the work of Joseph Beuys is an acoustic and aesthetic solution and a reference to the existing concrete structure.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The overall look is a balance between an exciting old structure, open spaces and a luxurious work place.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "AGO Office HQ / Steven Vandenborre architects" 29 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/776171/ago-office-hq-steven-vandenborre-architects/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments