We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Car Park One / Elliott + Associates Architects

  • Architects: Elliott + Associates Architects
  • Location: Oklahoma City, OK, USA
  • Project Team: Rand Elliott, Bill Yen, Miho Kolliopoulos, John Creach
  • Civil Engineering: Johnson & Associates
  • Structural Engineering: Walker Parking Consultants
  • Mep: PSA Consulting Engineers
  • Lighting: Smith Lighting Sales
  • General Contractor: Smith & Pickel Construction
  • Area: 298907.0 ft2
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Scott McDonald

© Scott McDonald © Scott McDonald © Scott McDonald © Scott McDonald

From the architect. Parking garages provide a perfunctory purpose in today’s corporate environment. The requirement is simple. We have people; we have cars; and we need to put them away temporarily. End of story? Not exactly.

We all use parking garages and agree that most experiences are less than great. For many they have been dismissed as only necessary in our work-a-day world.

Elliott + Associates has set about to reinvent the parking garage experience. Happily we had the perfect client in Chesapeake Energy and CEO Aubrey McClendon.

© Scott McDonald
© Scott McDonald

The reinvention begins with renaming the place “Carpark” and envisioning a place to store cars. The goal was simply to acknowledge the typical reaction to most parking garage experiences. Patrons generally describe them as dark, dirty, low, confusing and oil spotted. A place no one really wants to be.

With a focus on functionality, safety and compatibility with the campus, the new Chesapeake Car Park makes a positive statement about the corporation itself and the value they place on the quality of the campus environment. For Chesapeake every detail reflects the image of themselves and the projected image for guests.

© Scott McDonald
© Scott McDonald

The building covers a city block and stores 791 vehicles. With such a large scale the architects skinned the structure in 3/8” wide stainless steel mesh. The 25% open weave allows air movement as required by code and responds to the light in Oklahoma. With 300 sun-days per year the reflective quality of the mesh allows the surface to “dissolve” into the sky from reflections. The edges disappear and the surface provides a daily report on the ever-changing weather. At sunset the western elevation captures the magic moment when the yellow becomes orange and finally becomes purple just before black.

A unique feature of the exterior is the aluminum outriggers on the east and south elevations. These 4’ extensions create changing linear shadows that artistically hint of the contents. The linear shadow becomes the same line as the parking stripe hidden inside.

In an effort to “connect” the Car Park to the existing campus across the street we incorporated masonry. However, we needed a “transparent” wall to fulfill the 25% open code criteria. We chose a clay-fired 8” x 8” x 8” solar block in a matching color to the campus king size brick. The visual and material link is maintained between the modified Georgian campus architecture and the modern architecture across the street.

We have all been lost in an unfamiliar parking structure with a rental car that you cannot remember. Visual orientation and memorable visual queues are critical to navigation within parking structures. We purposely chose to place the elevator on the destination side – by the Chesapeake campus in this case – with a window so that a visitor could visually connect the garage and their destination. It also adds a bit of charm and fun to the experience. Stairs are also adjacent to the elevator if one prefers to walk.

© Scott McDonald
© Scott McDonald

Having said that, the stairs offer another opportunity to improve the experience while being useful as well. We elected to add the same colored fluorescent lighting in the stairwells to emphasize the color / level connection and a fun atmospheric journey.

In an effort to reinvent the parking garage we considered hiding the cars from view to passersby. We incorporated a 48” tall concrete bumper wall at the outer edge of each level to block the view of the vehicle from outside. Our belief is that we could change the preconceived image of a parking structure into a handsome, artistic architecture that becomes an asset and a recruiting tool for new employees. We are happy to report that we have succeeded.

Landscaping is an important aspect of any project and especially parking structures. The scale required that the building be softened and humanized as it integrates into the campus environment. Everyone walks from building to building so trees and seasonal color add to a positive experience.

© Scott McDonald
© Scott McDonald

Since this facility serves a corporate campus, visitors are here each day. We wanted to make the place an experience worth remembering. Greeted with “Welcome Back” or “Have a Great Day” the experience begins immediately. All interior surfaces are painted white and the clear height is 10’ – 6”. Color-coded levels are defined with bold graphics and colored fluorescent lighting visually reinforces the level you decide on.

Finally, the surprise is a full height 13’ wide lighted atrium that contributes to air circulation and contains a light sculpture using the four floor level colors. It is hard to forget the floor you parked on. What a great place to be.

Mission accomplished.

Parking as art.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Car Park One / Elliott + Associates Architects" 15 Sep 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/77607/car-park-one-elliott-associates-architects/>