ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. y+M design office
  6. 2014
  7. Shawl House / y+M

Shawl House / y+M

  • 20:00 - 12 October, 2015
Shawl House / y+M
Shawl House / y+M, © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya +24

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

From the architect. We planned the house for a family (married couple and their two children) at the site whose shape is like a flagstaff and surrounded by neighbor’s house in Imabari-City Ehime.

Diagram
Diagram

We designed the big roof which is like a soft shawl which gently covers the house to ensure good ventilation and lighting with simultaneously keeping client’s privacy.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

The shawl roof smoothly connects living ridge, tea room and parking space. From the living client family can see not only the inner garden but also the broad plum grove over the big roof.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

The shawl roof makes three outside space that is inner garden, spot garden and terrace. The three spaces make relation between inside and outside of the house so intimate. It provides a good sense of openness and broadness and client family can feel size of inside the house larger than real. In addition client family can easily have much more eye contact each other and much communication and better life together under the same roof.

Floor Plan
Floor Plan

In summer the shawl roof cuts strong sunshine and entrain cool air. In winter the shawl roof entrain sunshine and store it into the earthen floor to get direct gain.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
Cite: "Shawl House / y+M" 12 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/775038/shawl-house-y-plus-m/>
Read comments

1 Comments

bibi · October 13, 2015

nice lifeline design, though it is going to be mainly storage (not bench) and stops might be needed so that, you know, people dont die downstairs.

···

Comments are closed

Read comments