ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United Kingdom
  5. Hawkins\Brown
  6. 2015
  7. The Cube / Hawkins\Brown

The Cube / Hawkins\Brown

  • 05:00 - 28 September, 2015
The Cube / Hawkins\Brown
The Cube / Hawkins\Brown, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse +35

  • Planning Consultants

    Signet Planning
  • Structural Engineers

    Engenuiti (Timber + Steel) and Pringuer James Consulting Engineers (concrete)
  • M&E Consultant

    Spencer Mayes
  • Quantity Surveyor, Main Contractor

    Regal Homes
  • Selected Subcontractors and Suppliers

    B+K Structures (timber)
  • More SpecsLess Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

From the architect. Hawkins\Brown, as commissioned by Regal Homes, has completed 49 new homes on Wenlock Road in Hackney. The £10 million Cube building, located at 17 – 21 Wenlock Road, has a unique timber/steel hybrid structure and is the tallest building to use structural cross-laminated timber in Europe, with its ten stories reaching a total height of 33 metres. 

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The 6,750 sq m scheme, for which Regal Homes won the London Evening Standard New Homes Award for Developments of Outstanding Architectural Merit in 2015, has been designed with a twisted cruciform plan, ensuring each apartment has views up and down the neighbouring canal basin to the west, or across the park to the east. The cruciform layout turns the traditional inward-looking courtyard block on its head, creating four courtyards that face out towards the surrounding city, creating views and improving access to light and air from apartments that have three external walls.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

1,190sq m of commercial space has been created on the ground floor of the development, facing onto Wenlock Road. Alex Smith, Associate at Hawkins\Brown said:

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

“The Cube breaks new ground and demonstrates the great potential of Cross Laminated Timber as a material that enables rapid construction with a reduced environmental impact. 

First Floor Plan
First Floor Plan

“The cruciform layout of the development is an important factor in the quality of the apartments – homes with three external walls have great access to natural light and can be properly cross-ventilated, making them more comfortable during hot weather. It also creates wonderful views, which we have maximised by ensuring each apartment has a decent-sized balcony or terrace.”  Simon de Friend, CEO at Regal Homes, added:

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

“The Cube was created to be a pioneer of architectural possibilities, pushing the boundaries of residential construction and developing homes that are also works of art.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

“The recognition that The Cube has received for its design and construction credentials is a testament to its innovative design, and our ability to interpret and realise the ambitious vision that the architect had for the scheme. Arguably the ‘unbuildable building’, our inhouse construction arm has broken new ground with this project and we will look to building on this legacy with further CLT developments in the imminent future.”

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

To achieve the unique “twisted stack” layout of The Cube, which has floors that cantilever out from the main mass of the building, Hawkins\Brown worked with specialist contractor B+K Structures to develop a CLT and steel hybrid structure built around a reinforced concrete core. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The CLT panels and elements of the steel frame were manufactured offsite and brought together for assembly, minimising wet trades and time on site. The CLT panels are set into the steel frame, bracing it to form an integral part of the structure. The hybrid structure makes intelligent use of the best properties of both materials to create a lightweight, strong and modern construction that achieves much lower embodied carbon emissions than an equivalent concrete frame.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The elevations of the building have been clad in slatted western red cedar. An open screen of black brick creates an orthogonal grid that wraps around the Wenlock Road elevation of the building, creating a visual harmony with the neighbouring buildings appropriate to the nearby conservation area.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Cube / Hawkins\Brown" 28 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/774172/the-cube-hawkins-brown/>
Read comments

1 Comments

BarfDaily · September 30, 2015

Certainly lives upto it's name. Interiors are too white though, gives me a headache.

···

Comments are closed

Read comments