We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Light & Sie Art Gallery / LaguardaLow Architects

  • Architects: LaguardaLow Architects
  • Location: 129 Leslie Street, Dallas, TX 75207, USA
  • Architects: LaguardaLow Architects
  • Partner In Charge: Pablo Laguarda
  • Project Manager: Linh Tran
  • Contractor: Solid Green Construction
  • Client: Stan Light & Andrew Sie
  • Area: 16000.0 ft2
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Charles Davis Smith

© Charles Davis Smith © Charles Davis Smith © Charles Davis Smith © Charles Davis Smith

From the architect. Located in the heart of the design district in Dallas, Texas, this renovated art gallery is part of a revitalization of the district that has many curators, artists and companies acquiring existing industrial facilities and transforming them into art galleries. The project respects the architectural vernacular of the existing industrial elements, and the gallery retains such industrial features as the brick exterior, exposed ceiling and ductwork and, most prominently, the loading dock.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

The existing loading dock entrance is transformed into an icon, both penetrating the main exhibition hall and acting as an upward ramp bridging the four-foot grade difference between the street and interior levels. Finished half in glass and half in metal, the ramp creates drama and announces to the visitor what is waiting inside. The main gallery is painted floor to ceiling in pure white with glowing epoxy paint, and the ceiling is perforated, creating skylights and giving natural light to the hall. Adjacent to the exhibition hall is an auxiliary gallery which holds audio-visual art.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith

Facing the alley at the northernmost end of the site is the curator’s office and conference facilities, a small library, and two viewing rooms for smaller exhibits. The delicate but industrial themes of glass and metal are continued here, creating a light and open space that maintains its functionality. A second garage entrance leftover from the existing building is retained in the conference room as a unique floor-to-ceiling gateway, providing a framed view of the gallery’s industrial location. A large storage room is located on the west of the site, as well as restrooms, reception and closet spaces, and a small kitchen.

© Charles Davis Smith
© Charles Davis Smith
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Light & Sie Art Gallery / LaguardaLow Architects" 01 Sep 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/75546/light-sie-art-gallery-laguardalow-architects/>