We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Atrium House / Fran Silvestre Arquitectos

  • Architects: Fran Silvestre Arquitectos
  • Location: Valencia, Spain
  • Architects: Fran Silvestre Arquitectos
  • Project Architects: Fran Silvestre Navarro, Maria Jose Sáez
  • Project Team: Carlos García Mateo, Pedro Vicente López López, José Vicente Miguel López, José Ángel Ruíz Millo, Fernando Usó Martín, Alexandre Marcos
  • Interior Design: Alfaro Hofmann
  • Structural Engineering: David Gallardo Llopis
  • Client: Naves y Fábricas, S.L. | Guillermo Caballero de Luján
  • Contractor: COARCO
  • Project Area: 782.85 sqm
  • Area: 1150.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda 

From the architect. A House in a urban area parts of the desire to maximize the feeling of spaciousness.

Two strategies are used. The principal is to release the largest possible in the middle of the site allowing you to enjoy a private space with a height and volume incalculable. It enhances the perimeter of contact with the outside housing, land and housing understood as a continuum. On the other hand uses the existing slope to the ravine next to illuminate the basement, which enables you to host the program.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The building is developed along the southern and western boundaries of the parcel, which together with the elements of urbanization of the site, form a kind of atrium, whose diagonal flight to a distant vision of the Sierra Calderona.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Access is accompanied by the south facade to find the point of intersection. At this point of view inside the distributor is located next to the stairs and the kitchen form the backbone of the operation of housing. The southern zone where the rooms are available during the day, dematerialized their presence due to the overhead light. In the west the rooms fall to a portion of parcel with a more domestic scale, while the master bedroom overlooking the lift light reflected on water.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

In the dark basement and garage are in the cellar. All other uses of the program look into the ravine through which light up.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Atrium House / Fran Silvestre Arquitectos" 29 Aug 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/75063/atrium-house-fran-silvestre-arquitectos/>