Villa I / GRAD arkitekter

© Sébastien Corbari

Architects: GRAD arkitekter
Location: Täby,
Project Team: Sébastien Corbari, Malin Hultmark, Beata Grepe
Structural & Façade Engineering: SD project
Builder: ITBMS
Project Area: 280 sqm
Project Year: 2007-2009
Photographs: Sébastien Corbari

existing house

Apart from a small bathroom window, the existing 50th century villa had no contact with the beautiful pine hillside at the backside.

The strategy outlined in the work has been to see the house as an unfinished building, to understand the house’s qualities and shortcomings.

© Sébastien Corbari

The house is extended naturally to forest. The roof gets a new lining of zinc metal that runs down toward the pines on the backside. The new windows in the zinc façade look toward the greenery and the hidden landscape until now.

concept diagram

The grey colour of the zinc sheet façade blends with the metallic green of the pine needles.

The villa is extended with a bedroom and a living room toward the pine slope.

© Sébastien Corbari

A loft is created above with the parents’ bedroom, a working area and a bathroom.

Interior materials are simple: white oak floors and painted walls. Some skylights draw in sunlight in the living room and the stairs of oak provide unexpected perspectives of the open sky.

Cite: "Villa I / GRAD arkitekter" 28 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=75047>