We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Camping Bois-noir Guest Facilities / Bonnard Woeffray Architectes

  • Architects: Bonnard Woeffray Architectes
  • Location: Saint-Maurice, Switzerland
  • Collaborator: Nuno Ferreira
  • Client: Noble Bourgeoisie de St. Maurice
  • Area: 330.0 sqm
  • Project Year: 2007
  • Photographs: Hannes Henz

© Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz

From the architect. The reception building emerges from pine trees at the centre of the campsite. It accommodates all the communal functions – reception, catering and showers/toilets – as well as the services essential to the campsite's operations. The building's materiality helps it blend with its surroundings, and its composition of volumes is in keeping with the elements of the site.

From its structure to its facade cladding, the project is composed largely of timber. Here natural, there reconstituted or colour-stained, the timber assumes a variety of characters depending on the function it has to perform.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

The envelope, consisting of planks on openwork battens, acts as a luminous filter between the interior and exterior. Large pivoting panels govern the delineation between the covered and open spaces.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

By virtue of their transparency, the internal polycarbonate facades link the constructed space with the outside world while imbuing it with a filter effect.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Camping Bois-noir Guest Facilities / Bonnard Woeffray Architectes" 09 Aug 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/72115/camping-bois-noir-guest-facilities-bonnard-woeffray-architectes/>