Camachinhos House / Studio ARTE & MP Projectos

© Luis da Cruz

Architects: Arnold Aarssen & Marco Pereira
Location: Lagos,
Project Team: Arnold Aarssen, Carolina König, Margarida Santos
Interior designs and furniture: Arnold Aarssen
Landscape: Carolina König
Consulting structural and civil engineer: Paulo Terra
Project Area: 110 sqm
Construction Cost: €125,000 construction, purchase price ruine & plot € 75.000
Project Year: 2009
Photographs: Luis da Cruz

old situation

Casa dos Camachinhos is a 110 m2 town-house situated right in the middle of the historical centre of the beautiful city of Lagos. The house functions completely independent, but is actually de thatched to the rear of the court-yard with fountain / swimming pool of the 480 m2 main house.

Due to local building regulations, the main structure was made in concrete, but for the roof we used German pine with a 6 cm. Cork insulation, covered with a mixture of new and antique “Canudo” roof tiles. The new tiles were locally obtained from the village of Santa Catarina, where they are still made in the traditional way.

© Luis da Cruz

To allow for natural light flowing gently into the interior, but staying firm in our goal of keeping the exterior architecture intact, we placed a light corridor above the wall connecting the kitchen to the living and dining room. The area of the bedrooms, located on the first floor, also has the advantage of natural exterior light combined with soft milky white painted walls.

ground floor plan
first floor plan

In one of the bedrooms we used skylight – Velux windows, since the Portuguese building regulations do not allow you to create windows into the neighbour courtyard within a 5 meter borderline limit.

© Luis da Cruz

On the ground floor all the walls were finished with three different types of Tadelakt – Micro Cement.

  • A resin finish, similar to epoxy was applied to the kitchen wall
  • A skin-like wax finish was applied to one of the living room walls
  • A special mineral component made of ceramic and seashells, providing a descrete shiny effect, was applied to another living room wall.

As a homage to Lusitania culture and creating a highly sophisticated result, revamped into a modern minimalist setting, the ground floor was paved with polished Portuguese “calçada”.

© Luis da Cruz

The staircase was crafted of polished ‘moleanos’ Portuguese sandstone while the first floor was laid with beautiful polished French Oak , giving the feel of comfort and cosiness. Between the two bedrooms we designed a spacious bathroom with a private shower area and two washbasins.

All the interior doors were handmade and are copies of the classical Portuguese doors you can find in the houses in the old city parts of Lisbon.

© Luis da Cruz

The house has the use of the court-yard and mini-pool of the main house. This space was designed in the concept of a Moroccan court-yard, but in the same sophisticated, modern minimalistic setting. An oasis of peace and coolness in the middle of the town.

The whole area, inclusive the pool, is paved in “Moleanos” natural stone. The main features are the pool with wall cascade, the big “Phoenix dactilifera” palm tree and the suspense flower case.

© Luis da Cruz

Casa dos Camachinhos is a project of which we are proud: an effective mélange of comfort and simplicity, decorated with a minimalist perspective and subtle notes of baroque and Arab mysticism.

The owners only use this house for their guests, but, in certain months of the year it is actually to be rented, so…, this could be your chance of visiting this beautiful house, and to live the life o a “bom vivant” in the pitoresk historical centre of Lagos.

Cite: "Camachinhos House / Studio ARTE & MP Projectos" 08 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=71965>

6 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    These come a dime a dozen…

    The one thing I would say to the architects is that they did a nice job in designing a classic home, suitable of its environment without giving into the desire to create ultramodern and “in your face” architecture.

  2. Thumb up Thumb down 0

    very beautiful. i love the red wall near the pool and the tiles on the foor of the living room. greetings from greece!

  3. Thumb up Thumb down 0

    Interesting approach and concept. Not too fortunate set of furniture though. You can see pictures were taken in rush. Too bad there is nothing on the whole lot (property) site plan.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Really nice use of skylight. But I have question why not open some window to the pool view? Without the window, it seems like neighbor wall.

  5. Thumb up Thumb down 0

    In the track of a so called “mandatory” concrete structure, I assume that nothing was left from any original construction… If this is a totally new building, made from scratch, it wears a mask of fake traditions. That’s just sad. And it makes the whole “traditional-mistycal-minimalist” speech, suitable for brochures and decoration magazines, even more disagreeable.
    So, having that in mind, and even in spite of being located from being in a historical centre, in which way is this any better than any other new, cosmetically “traditionalized” pastiche Resort building found in the caribbean or the mediterranean coastline?

Share your thoughts