We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Longest Bench / Studio Weave

© Studio Weave
© Studio Weave

The bench is a colorful and sculpture-esque form that bends and gently dips down and onto the beach at specific points.  The colored slats range from yellows to blues to greens, calling attention to the different twists and turns the bench takes.  “Like a seaside boardwalk the Longest Bench rests gently on its habitat and adapts to its surroundings while like a charm bracelet it connects and defines the promenade as a whole, underlining it as a collection of special places that can be added to throughout its lifetime,” explained the architects.

© Studio Weave
© Studio Weave

The bench is comprised of thousands of wooden slats from reclaimed tropical hardwood.  A cool idea for funding for the project allows people to buy and personalize their own slat.  It is the hope that this already lengthy bench will extend up to 612 meters to fit 800 people in the future.

© Studio Weave
© Studio Weave

The firm worked with children attending Connaught Junior School to understand their ideas and wishes for the new addition.  From this collaboration, the architects learned the children needed new shelters that were cleaner and safer.  The architects responded by having the bench “form a simple opening by looping around once…The bench stretches as it approaches a loop and then inside goes a bit haywire, bouncing of the walls and ceiling creating seats and openings.”

View of Shelter © Studio Weave
View of Shelter © Studio Weave

If you are interested in personalizing your own piece of the bench, contact longest.bench@arun.gov.uk. As seen on TreeHugger.

© Studio Weave
© Studio Weave

© Studio Weave
© Studio Weave
© Studio Weave
© Studio Weave
View of Shelter © Studio Weave
View of Shelter © Studio Weave
Cite:Karen Cilento. "The Longest Bench / Studio Weave" 04 Aug 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/71786/the-longest-bench-studio-weave/>