We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House in Mormont by PIQUE

  • 31
    Jul
    2010
  • by
  • Articles
© Courtesy of PIQUE
© Courtesy of PIQUE

Our friends from PIQUE llc shared with us this house located outside the small village of Mormont in the Ardennes Forest of Belgium. Designed for a young family of four, the home will start as a summer house and expand into the sunlit basement to ultimately function as a permanent residence.

Because the gently sloped site is mostly surrounded by dense foliage, all of the momentum of the house is directed toward the sky. Five light wells have been designated to five specific experiences that compliment five different events in the family’s schedule. In some cases the wells frame views and shadows, and in some cases the wells funnel light. The architecture is an active participant in the place. It acts as an agent, accentuating special moments that already exist in the place and partnering them with significant events of the family’s daily ritual.

exploded axo
exploded axo

A modest 130 square meters in its ‘vacation home’ configuration, the house floor plan and structure is kept extremely simple and utilizes local standard building techniques so that a significant portion of the modest budget can go into the experiential roof wells which are made of pre-fabricated Structural Insulated Panel assemblies craned into place.

© Courtesy of PIQUE
© Courtesy of PIQUE
Cite:Amber P. "House in Mormont by PIQUE" 31 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/71222/house-in-mormont-by-pique/>