We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Argyll House & Atelier / D-Form

06 Montage
06 Montage

The Argyll House & Atelier by D-form is not the typical home and workspace.  As an attempt to break-out of the ‘architectural box’ that Edinburgh, Scotland seems to have confined itself to, the project acts as a ‘catalyst of change’, ignoring the existing urban language and context to pave a new way. More images and more about the residence after the break.

Situated on a plot measuring 4.5m wide by 30m, the project is sandwiched between the Art Nouveau /Art Deco B-listed Fountainbridge Library, and a typical working class tenement building from the turn of the 20th century.  On the exterior, the “brutal dynamism of concrete” creates bold strong forms that explode past the street wall.   Yet, inside, this vocabulary is substituted for a “dynamic minimalism.”

02 Model
02 Model

As a reinterpretation of the typical British city terraced house, the ground and first floor are occupied by eponymous Atelier, and are surmounted by a three-level dwelling. The stem-like core of the building spans the first three floors and accommodates the main circulation routes and services, while the living space on each level wraps around it.  A traditional living room is replaced by “a surreal contemplation room”.   Large voids and openings provide pools of natural light to flood interior spaces, creating a play of light against the stark walls and floors.

01 Model
01 Model

Entrance For more about the project and to view more images be sure to visit their website.

09 Model
09 Model
04 Entry
04 Entry
Cite:Karen Cilento. "Argyll House & Atelier / D-Form" 11 Jun 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/64092/argyll-house-atelier-d-form/>