ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. New Zealand
  5. Archoffice
  6. 2009
  7. Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice

Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice

  • 01:00 - 14 June, 2010
Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice
Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice

Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice +23

  • Architects

  • Location

    North Shore, Nueva Zelanda
  • Architect

    Archoffice
  • Project Design Team

    Brendan Rawson (director in charge); Leon Bieldt (Project Architect); John Ingham; Henri Sayes; Tane Pratt; Rose McShane; Anna Fraser
  • Project Management

    RDT Pacific
  • Structural Engineer

    Brown and Thompson
  • Mechanical / Services Engineer

    S.K.M (Sinclair Knight Mertz)
  • Quantity Surveyor

    Maltbys
  • Planner

    Burton Consultants
  • Client

    North Shore City Council
  • Traffic Planner

    McCormack Rankin Cagney
  • Construction Company

    Mainzeal Property and Construction
  • Project Year

    2009

From the architect. The architectural concept for the library is based around a simple narrative of looking through ancient existing trees on the site to the view - thus notions of solid and void, transparency, light quality, pattern and form were considered and modelled to inform various design issues. The intention was to have a pleasant and verdant quality of light available within the building that subtly changes during the day, leading to the building becoming transparent at night.

The use of brick is a reference back to the old Plunket buildings that once occupied the site and provides a strong organisational element to the buildings design. The building enjoys a unique setting in the existing elevated Neil Fisher War Memorial Reserve. The reserve has been upgraded to both complement and enhance the building and the library is positioned to take account of the expansive and panoramic views available including Rangitoto and Coromandel in the east and the Waitakeres in the west. It combines Wi Fi, RFID, Internet and BMS technologies within contemporary architecture, space planning and design. On site public parking for thirty one cars within the building and a drive through book return have been provided.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Birkenhead Library and Civic Centre / Archoffice" 14 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/63926/birkenhead-library-and-civic-centre-archoffice/>

伯肯黑德图书馆和文娱中心/ Archoffice