ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Kikumi Kusumoto / Ks ARCHITECTS
  6. 2012
  7. TER house / Kikumi Kusumoto | Ks ARCHITECTS

TER house / Kikumi Kusumoto | Ks ARCHITECTS

  • 20:00 - 11 May, 2015
TER house / Kikumi Kusumoto | Ks ARCHITECTS
TER house / Kikumi Kusumoto | Ks ARCHITECTS, © Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo

© Katsuzi Matsuo © Katsuzi Matsuo © Katsuzi Matsuo © Katsuzi Matsuo + 27

© Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo

From the architect. The project is for a mother, a son and his wife with two children living together. All of the adults are holding a job; therefore parking space for 3 cars is needed. The site is in Toyota-shi, which is famous for TOYOTA cars. Without a doubt, ‘car’ is an important part in their lives.

First Floor Plan
First Floor Plan

An open space for cars is preferentially considered on the ground floor, and then the rest is for spatial constitution. The perforated simple box house seems like ‘floating’ above the open space.

© Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo

The 1st floor is the mother’s bedroom and water circulation. The 2nd floor is for the children. The result of discussion is that they get a maximum public space of LDK to enhance information and communication among the families.

© Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo

The younger generation decided to minimize the private space and make the public space as a one room with the sliding doors open. The celling heights of public parts and private rooms are also different so as to ensure the volume of the public space.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The constitution of openings on the wall has been taken account of neighboring houses and the other side of the street. The simplicity of the ‘box’ is emphasized by details. Because of the couple’s request that they want to enjoy the texture of materials while living in the house, finish materials, like wood, brick tiles, concrete, iron, stainless steels etc. were used in places.

© Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo

These interspersed materials inclusive of lighting and furniture form a pop warm space. Although the house is not big, the relationship among the families can be enhanced.

© Katsuzi Matsuo
© Katsuzi Matsuo
Cite: "TER house / Kikumi Kusumoto | Ks ARCHITECTS" 11 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/629286/ter-house-ks-architects/>