We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa das Caldeiras / João Mendes Ribeiro e Cristina Guedes

  • Architects: João Mendes Ribeiro e Cristina Guedes
  • Location: UC-Faculdade de Economia, 3000 Coimbra, Portugal
  • Architects: João Mendes Ribeiro e Cristina Guedes
  • Project Design: Duarte Krüger, Eva Berghofer, Francisco Mourão, Manuela Nogueira, Marco Pedrosa, Odete Pereira, Luís Crisóstomo, Pedro Grandão, Ricardo Silva, Sónia Bom, Sónia Gaspar
  • Structural Engineer: Alípio Guedes
  • Electrical Engineer: Fernando Silva
  • Built Project: Adalgisa Lopes, Cristina Maximino, Ana Rita Martins, Catarina Fortuna, Diana Afonso, Joana Figueiredo, Jorge Teixeira Dias
  • Hydraulic Engineer: Alípio Guedes
  • Collaborators: Duarte Krüger, Eva Berghofer, Francisco Mourão, Manuela Nogueira, Marco Pedrosa, Odete Pereira, Luís Crisóstomo, Pedro Grandão, Ricardo Silva, Sónia Bom, Sónia Gaspar (Project Design). Adalgisa Lopes, Cristina Maximino, Ana Rita Martins, Catarina Fortuna, Diana Afonso, Joana Figueiredo, Jorge Teixeira Dias (Built Project)
  • Client: Universidade de Coimbra
  • Project Year: 2008
  • Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra © FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

From the architect. This project involves remodelling the old Thermal Centre of University of Coimbra Hospital and constructing a new building. It was developed at the end of 1990s to house the Photographic Study Centre of the University of Coimbra.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The work was completed about ten years later and the building handed over to the Faculty of Arts to serve as the premises for post-graduate courses in Art Studies. Despite the fact that the use and programme of the building had been altered the core characteristics of the project were maintained in full. The project led to requalification of the existing building, on the one hand enhancing it within its historical context of industrial archaeology and, on the other, clarifying its integration in the town structure.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The actual remodelling of the building involved minimal intervention and consisted in restoring the building, maintaining the structural machinery of the boilers and creating suitable air-conditioning and lighting systems for the new programme: cafeteria and art bookshop. The new building was designed in a deliberately neutral language to hightlight the main Casa das Caldeiras building and it was made in apparent concrete. It rises vertically in three square sectioned spaces of varying heights and combinations.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The basis of its design is the configuration and volume of the old “coat room”.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa das Caldeiras / João Mendes Ribeiro e Cristina Guedes" 07 Jun 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/62876/casa-das-caldeiras-joao-mendes-ribeiro-e-cristina-guedes/>