Studi-o Cahaya / Mamostudio

© Courtesy of

Architects: Mamostudio
Location: Jakarta,
Design Principal: Adi Purnomo
Design Team: Danny Wicaksono
Client: Dr. Lau and Evie Miranda
Construction: Adi Y
Site Area: 375 sqm
Project Area: 600 sqm
Project Year: 2007-2009
Photographs: Courtesy of Mamostudio

© Courtesy of mamostudio

This project is designed at the period after Adi Purnomo released his book “Relativitas” that showed the attitude to put actual and rational reasons as the base of his design decision. It was a time when rationality is re-questioned, whether it is a helping tool to explore creativity or does it creates limitation to find another new possibilities.

ground floor plan
second floor plan
third floor plan

It is a mix building between residential, working and art gallery that sometime is opened for public. Because the client is a photographer and an art collector (he sometime paints and sculpts), lights is an important element for him to do his works.

© Courtesy of mamostudio

What possibilities are open when we are thinking about light in this context? What if we are letting the lights as the material that creates the space? What if we eliminate the “result” or “goal” or “any imagination about form and space” at the beginning?

section 02
© Courtesy of mamostudio

So, we study about characteristic of light for the whole year and found some angles that relates to time. We study how the light could penetrate to the volume needed, by making some models. In one sentences it could be said like this: Letting all the observed phenomena (in this case sunlights that highlighted), to become the tool of the design.

Cite: "Studi-o Cahaya / Mamostudio" 31 May 2010. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=62078>

35 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    love how the architect playing the light, the light also gives texture to the wall, also like the roof garden ( pot garden )

    for Indonesian: suka pada permainan arsitek pada cahaya, cahaya tersebut juga memberikan tekstur pada dinding, dan suka roof gardenya jg ( atau taman pot lebih tepat )

  2. Thumb up Thumb down 0

    a spectacular interior indeed! and an excellent example of how to achieve a complex space with a simple plan geometry. one remark to the text though – you have not eliminated “result” or “goal” at the beginning by ‘letting the light create the space’ – it’s still a “goal” and the “result” is what you hoped for – magnificent!

  3. Thumb up Thumb down 0

    this design has shown how the building is completely taking control on the light itself. proud to have adi purnomo as one of the best of Indonesian contemporary architect, and proud to be Indonesian too :))

  4. Thumb up Thumb down 0

    It is beautiful but a little overated. With Indonesian way of building construction (I lived there for 5 years), someone hurry talk to the occupant and ask them how they live and bare with leaks from those glass roof. Architecture is not only about ego and poetic space; it is about someone whose paying for your dream.

  5. Thumb up Thumb down 0

    wow… absolutely very nice…
    nice materials, nice shapes and spaces, just fantastic.

  6. Thumb up Thumb down 0

    actually i rather like to know the detail study on how architect demonstrate the light when penetrate to inside the house, which is not to represent in this presentation.

  7. Thumb up Thumb down 0

    this house looks quiet, not occupied yet? or maybe all architectural photographs always look quiet , less people and activities. but overall, this is a unique house

Share your thoughts