ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Unit Arkitektur AB
  6. 2011
  7. Glass House / Unit Arkitektur AB

Glass House / Unit Arkitektur AB

  • 01:00 - 19 May, 2010
Glass House / Unit Arkitektur AB
Glass House / Unit Arkitektur AB, © Krister Engström
© Krister Engström

© Krister Engström © Unit Arkitektur © Krister Engström © Unit Arkitektur +36

  • Architects

  • Location

    Träslövsläge, Sweden
  • Architects

    Unit Arkitektur AB
  • Design Principal

    Mikael Frej + Klas Moberg
  • Project Architects

    Frans Magnusson
  • Client

    Karin and Sven-Olav
  • House inside Glass House

    70 m2
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

From the architect. This project is not about form. It is about creating something that Sweden can´t offer - a nice climate! It has been verified that the space inside the glass house has the same climate as Sevilla in southern Spain.

© Krister Engström
© Krister Engström

In Träslövsläge just south of Varberg on the Swedish west coast Karin and Sven-Olav acquired a parcel of farmland. This property is located along an old village street with a vast open field behind. In addition to the old traditional main building a large barn and a smaller cottage are situated on the plot. To the south there is an extensive orchard with a rich variety of trees. The buildings are placed in parallel on both sides of a courtyard whereas the traditional farm typology of this rural area dictates buildings to be placed on three sides of the yard. Since the main building was small and in poor condition the growing family needed more space. In addition to this a large glassed entrance was also required.

The solution was to frame the courtyard with a 250 sqm greenhouse and place a smaller 70 sqm building inside. In this way the view of the orchard was saved; you see it through the glass when you enter the courtyard from the street. The total building cost equalled that of a 100 sqm house; the difference in size of the indoor space corresponds to a normal living room. So instead of 30 sqm living room in a conventional house they got 150 sqm of living space in the glazed structure. The greenhouse was built out of standard components and erected by a separate contractor.

© Krister Engström
© Krister Engström

The plan was reorganized so that the existing main building houses the bedrooms in order to avoid complicated technical installations in an old building. Another reason for this was the ability to lower the room temperature in these spaces to reduce heat loss from the poorly insulated house. The new house takes care of all the technology-intensive functions such as laundry, bathroom and kitchen. On the roof an Arabian Nights Terrace with North African climate is arranged.

© Unit Arkitektur
© Unit Arkitektur

The old building was carefully renovated - both interior and exterior - in accordance with the clients. Floor heating is installed in both buildings. The new building has a concrete slab foundation with a surface of pigmented smooth cast concrete. Generally construction materials with high thermal inertia were selected to counteract temperature fluctuations. Walls are made up of solid light-weight concrete blocks with gypsum plaster on the inside. The roof consists of prefabricated Leca* beams with 100mm hard insulation on top. Topmost is a pressure distributing walkable 30mm layer of concrete.

© Unit Arkitektur
© Unit Arkitektur

The greenhouse is built with standard components, including climate controlling technology such as automatic vents in the roof ridge and shading textiles with reflective aluminium coating. The ventilation and temperature is controlled by a computer. To avoid overheating in summer the inner house is supplied with pre-cooled air from ducts buried in the ground. During the cold season the same ducts help to pre-heat the fresh air and lower the need for additional heating. In the glazed space there are two climate zones, one at ground level and one - markedly warmer - in the terrace on the roof.

The project has no definite completion date in the traditional sense that project images are taken before the family moves in. On the contrary there has been a gradual realization process going on since 2006 where the garden is prioritized.

Cite: "Glass House / Unit Arkitektur AB" 19 May 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/60444/glass-house-unit-arkitektur-ab/>
Read comments

15 Comments

Daniel Cohen · July 26, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB | ArchDaily http://bit.ly/apfvLc

Mies van der Rohe · May 26, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB http://bit.ly/alV1Tx

Rem · May 21, 2010

Isn't this just an ordinary greenhouse like thousands of them the Netherlands?

It is not that they did something really interesting with it.....

Unit G · May 20, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB | ArchDaily http://bit.ly/a9Qs8L

t · May 20, 2010

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...........and some more zzzzzzz

neko · May 20, 2010

it's interesting, but all i can think of are the birds.

this house would be a serious bird hazard.

Razor · May 20, 2010

Another good example of multilayer structure that leads the nature into interior gradually.Remind me House N

Omikey · May 20, 2010

Presentation is everything.... consequentially this looks like nothing.

oreille · May 19, 2010

Nice, but it's just a Lacaton&Vassal beginning works... And they just make it better, since 1993 with Latapie's house...

Mark Allan Burginger · May 19, 2010

Don&#39t live in Glass Houses, but maybe #inbend this would work - http://twurl.nl/ialhcb (I will custom design if u want on east side)

pacco · May 19, 2010

interesting but the inside is a bit messy.

INawe · May 19, 2010 11:48 PM

i like it actually because it shows that it is actually lived in and not some staged space for some magazine or PR.

Leila Tomaselli · May 19, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB via ArchDaily - © Krister Engström Architects: Unit Arkitektur ... http://tinyurl.com/2fuy6pp

ArchitecturePassion · May 19, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB: © Krister Engström Architects: Unit Arkitektur AB Location: Träslövsläge, Swe.. http://tinyurl.com/35m523x

rental_watanabe 2.0 · May 19, 2010

?archi info? Glass House / Unit Arkitektur AB http://dlvr.it/14pBF #Houses (archdaily) #rental_archiinfo

Bocetos Digitales · May 19, 2010

Glass House / Unit Arkitektur AB: © Krister Engström
Architects: Unit Arkitektur AB
Location: Träslövsläge, Sweden... http://bit.ly/9XmPkX

···

Comments are closed

Read comments