ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Tubakuba Mountain Hub / OPA Form

  • 04:00 - 26 February, 2015
Tubakuba Mountain Hub / OPA Form
Tubakuba Mountain Hub / OPA Form, © Espen Folgerø
© Espen Folgerø

© Gunnar Sørås © Helge Skodvin © Gunnar Sørås © Gunnar Sørås +11

  • Students Team

    Gunnar Sørås, Bent Brørs, Ida Helen Skogstad, Adrian Højfeldt, Eivind Lechbrandt, Alice Guan, Luise Storch, Eline Moe Eidvin, Shepol Barzan, Øyvind Kristiansen, Stein Atle Juvik, Eva Bull, Kristian Bøysen, Sondre Bakken.
  • Professors

    Espen Folgerø, Håvard Austvoll, Sigurdur Gunnarsson, Hans Christian Elstad
© Gunnar Sørås
© Gunnar Sørås

From the architect. Overview : Hovering above the city, hidden behind trees in the forest of Bergen's most famous mountain; through a tuba-tunnel, you can enter a wooden bubble. One night, just for you and your kids.  The project is the result of a design-build workshop at Bergen School of Architecture lead by Espen Folgerø at OPA Form architects.

Floor Plan
Floor Plan

Design-Build : BAS has a long tradition of teaching architecture through practical work. 1:1 sketching is an important way to both solve issues and recognizing new solutions, getting an understanding of dimension and scale. The outdoor facilities at BAS was used to build mock-up models of the project. The students then completed the construction with financial support from G.C. Rieber Funds.

© Gunnar Sørås
© Gunnar Sørås

Local And Influenced Techniques : Tubakuba is constructed of 95 percent wood. The interior is clad in plywood, while flexible wooden boards of the western Norwegian pine and the exterior is clad with burned larch. The characteristic tunnel consists of curved shavings of pine mounted in layers to provide sufficient strength, while the south wall is clad with untreated larch, which will turn gray with time. The burned cladding is made with the traditional Japanese method Shou Sugi Ban. This is a treatment to prevent fungal decay and damage.

Isometric
Isometric

Sustainability - Energy : With no electricity - the project is the only off-the grid hotel-room in Bergen. The project aims to minimize the need for heating by minimizing the indoor volume. The materials chosen for the construction and insulation is wood all the way through the walls, floor and ceiling. The bent strips of wood in the entrance can be found as shavings from sawmill production and the cladding is made by carbonizing (burning) second grade wooden cladding planks. Inside the walls, roof and floor the insulation consists of wooden fibers – a hygroscopic material that allows for the construction to breath, excluding the need for mechanical ventilation.

© Helge Skodvin
© Helge Skodvin

Social Sustainability : The Norwegian outdoors is in theory free and accessible for all. However it requires a lot of gear and resources to use it. The Tuba Cube offers a hotel room that is free of charge on the border between the wild nature and the city. Especially aimed at families with young children the aim of the project is to make outdoor experiences possible for everybody and give children a positive first meeting with spending the night in a forest.

© Stine Elise Kristoffersen
© Stine Elise Kristoffersen

A Room With A View : Tubakuba is a 14 square meter room with a view, somewhere between a tent and a cabin, that you enter through a "tuba tunnel". The feeling of floating over the city is highly present, especially when you get closer to the large windows facing the steep hill down towards the city center. 

© Marina Magreøy
© Marina Magreøy

Tubakuba is not only built for those who booked it for the night. The project also wants to be an experience for the hikers, Sunday strollers and the neighbor kindergarten. Sheltered under the cottage you will find a nice picnic area - and the tuba tunnel can function as a shelter for rain, for fun and play.

© Helge Skodvin
© Helge Skodvin

In addition to being flexible in its use, the Tubakuba adds something to the city that we may lack today; an urban cottage. To use this cottage you neither need a car or travel very far, because of the proximity to the public tram which climbs up-and down Fløyen from the city center every 15-30 minutes. 

© Gunnar Sørås
© Gunnar Sørås
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tubakuba Mountain Hub / OPA Form" 26 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/602226/tubakuba-mountain-hub-opa-form/>