ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Rue Space
  6. 2014
  7. House #20 / Rue Space

House #20 / Rue Space

  • 10:00 - 23 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
House #20 / Rue Space
House #20 / Rue Space, © Aitor Estévez
© Aitor Estévez

© Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez + 21

  • Architects

  • Location

    Cintruénigo, Spain
  • Project Architects

    Raúl Montero, Emilio Pardo
  • Project Year

    2014
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

From the architect. The plot between party walls is about 6 meters wide by 25 meters deep. The new construction keeps the current sequence house-courtyard-annex, typical in the historic center of town.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The building maintains the alignment and volume of municipal regulations, with access through a porch that serves as a garage. The living and the kitchen-dining area is used as a single double-height space, which extends onto the courtyard, and provides access to the rear guest annex over which there is a terrace with a small pool.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The facade facing the courtyard is recessed in stages as it rises, thus favoring the entry of light in the courtyard, and resulting in small terraces next to each room of the house. The oblique traces of these setbacks resolve the irregularity of the perimeter of the plot. Their translucent nature allows to capture natural light while preserving privacy regarding neighboring lots.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

The broken section of the upper levels around the staircase minimizes the horizontal circulations, which turns the staircase into a distributing hall, without the needs for landings and hallways. The rooms are arranged along a privacy gradient with the day program located at the lower levels, and the bedrooms on the intermediate and upper levels.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

While the first is a unique space on two levels open mainly to the courtyard to which it extends, the bedrooms are compartmentalized with a translucent enclosure and curtains, which preserves the privacy of users without giving up a certain spatial continuity. The basement level contains a facilities area and a more private living, which is lit and ventilated through a sunken courtyard open to the backyard. In the lower level is the terrace and a small auxiliary area. The setback of the terrace allows light onto the staircase.

The broken layout of the levels allows the different treatment of spaces by varying ceiling heights: providing an appropriate level for each use. We think of cubic meters, compared to the speculative use of square meters going on for decades in the area of property development.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

Few materials are used throughout the house, exposed concrete ceilings (structure), a continuous cement finish in floors, uglass surfaces inside and outside the house, as well as the alternation of smooth plasterboard with the texture of the masonry clay blocks or the preexisting masonry of the basement.

Section
Section

The supporting structure consists of two reinforced concrete frames coinciding with the party walls, on which the prefabricated reinforced concrete slabs are supported. Such precast slabs will be the roofs of the different rooms that make up the house.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez
Cite: "House #20 / Rue Space" [Casa #20 / Rue Space] 23 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/601484/house-20-rue-space/>
Read comments
Read comments