ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Sweden
  5. Joliark
  6. 2015
  7. Octapharma Brewery / Joliark

Octapharma Brewery / Joliark

  • 01:00 - 18 February, 2015
Octapharma Brewery / Joliark
Octapharma Brewery  / Joliark, Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark

Courtesy of Torjus Dahl / Joliark Courtesy of Torjus Dahl / Joliark Courtesy of Torjus Dahl / Joliark Courtesy of Torjus Dahl / Joliark +23

  • Architects

  • Location

    Hornsbergsvägen, 112 51 Stockholm, Sweden
  • Architects in Charge

    Hans Linnman , Cornelia Thelander
  • Area

    7400.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Project Team

    Helen Johansson, Charlotte Larsson, Tobias Wallin, Susanna Dahl
  • Construction Management

    Ebab
  • Interior Architect

    White / Joliark
  • Graphic Design

    The Kitchen
  • Structural Engineer

    Tyréns
  • HVAC and Plumbing

    Tyréns
  • Electrical Services

    ElConcept
  • Landscape Architect

    White
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark

From the architect. The project is a result of Octapharmas rapid expansion and need for increased capacity, including office spaces, scientific laboratories as well as factory and production spaces within its premises in Western Kungsholmen. The former brewery, together with its surrounding facilities, was in 2009 bought by up from Index Estate by Octapharma and the company has since strived to improve logistics on site.

Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark

The brewery, first built in the early 1890s, peaked during a 15 year period but soon faced economic difficulties and bankruptcy. The building has since been used in various ways, slowly falling into disrepair due to neglect. It has however, more recently been protected for its historic and cultural importance and is currently a listed building.

Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark

The original construction is mixed but consists largely of wood, something which makes it little suited for production of medicine and drugs. Instead, Octapharma made the decision to have the building transformed for administrative purposes, relocating its Nordic headquarters. In addition to offices, the transformed building now houses functions such as meeting spaces, conference rooms, changing rooms, storage as well as a large canteen.

Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark

Together with experts in the field and in cooperation with Stockholm’s planning authorities as well as the Stockholm City Museum, Joliark has carefully renovated/transformed the building for its new purposes. The façade has gone through a total renovation, assessing each brick, with a high level of precision.

Elevation
Elevation

Throughout the process, the project has gradually been adapted and evolved as the understanding and knowledge of the buildings cultural importance has grown. With the former brewery now renovated and inhabited, the building has once again regained its original splendour.

Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Courtesy of Torjus Dahl / Joliark
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Octapharma Brewery / Joliark" 18 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/598517/octapharma-brewery-joliark/>
Read comments

1 Comments

Dan · February 22, 2015

What a waste of a wonderful building with that awful glass facade.

Eszter · February 23, 2015 11:16 AM

The interior of the building is very sophisticated, I love it! In my opinion, it wouldn't be suitable for an office without the glazed facade which provides enough natural light. I wish to work at a workplace like this!

···

Comments are closed

Read comments