Xi’an Television & Broadcasting Center / MADA s.p.a.m.

© Courtesy of

Architects: MADA s.p.a.m.
Location: Xi’an,
Collaborators: The Institute of Architectural Design & Research, Shenzhen University, CMG Radio, Film and Television Design and Research Institute, Xi’an University of Architecture and Technology
Client: Xi’an Television Broadcasting Bureau
Site Area: 62,854 sqm
Gross Area: 81,117 sqm
Period: 2003-2010
Photographs: Courtesy of MADA s.p.a.m.

© Courtesy of MADA s.p.a.m.

This project inherits the generosity, concise and stately characteristic of Hang Tang culture of Xi’an, which expressed by integrated as a whole and enhances the scale perception under determined site area condition. Diversified programs are enclosed by a symbolic “wall” not only to suggest the Land Art temperament of Xi’an Wall, but also solved the problem of contour difference on the site around, at the same time it metaphors Xi’an TV is a “Media City”.

model 01
model 02
model 03
model 04
model 05
model 06

The site planning continues the typology and landscape of the imitated Tang Dynasty Park of Qu to reverberate the traditional Hang Tang large-scale construction, which always respect the organization of axis system.

© Courtesy of MADA s.p.a.m.

The architectural axis follows the alignment to the Qu Jiang Axis on the North, also extended the existing North-South axis of Qu Jiang Park. This axis also trails the major height variations of site and falls down from north to the west. When passes thru the inner space of the building complex, the height variation also brought to the interior to not only demonstrate the natural landscape typology of Qu Jiang, but also emphasize the monumentality of the grand public space.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Xi’an Television & Broadcasting Center / MADA s.p.a.m." 10 May 2010. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=59157>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Most part of the design were derived from the first round proposal by a very good local architect Mr. LIU Kecheng. What MASA spam do is just adding the glass blob kischs.

  2. Thumb up Thumb down 0

    “I can do anything whatever I want in postmodernism” type building.
    The road side elevation (2nd picture) looks good.
    Not a single picture of the internal spaces?!
    As a gigantic complex, there must be a lot of plays in the interior.

Share your thoughts