ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Kuwait
  5. Massive Order
  6. 2014
  7. Box House I / Massive Order

Box House I / Massive Order

  • 01:00 - 19 January, 2015
Box House I / Massive Order
Box House I / Massive Order, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 15

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Muhannad Albaqshi
  • Design Team

    Reem Al-Jalal and Eman M Kassem
  • Area

    600.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

From the architect. Box House I houses three families in three different volumes within one box.  The idea is to give each family a unique and private spatial experience, hence the program was divided volumetrically and each volume overlooks a private court yard.  The ‘L’ shaped volume accessed in the ground floor is the largest volume and it includes a vestibule, in lot parking, and a large yard.  The ‘T’ shaped volume accessed from the first floor is the smallest one; the inverted ‘T’ shape affords the courtyard a view of the sky and double height living space.  The ‘U’ shaped volume is on the second floor, containing a discontinuous yard that creates two courtyards one with a water feature and the other with greens.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The exterior of Box House I has mainly stone cladding emphasizing the main mass (box).  The stone cladding is to be read as a crust that wraps all three families.  In order to achieve the perception of a crust, the thickness of the stone is revealed around all openings on the facade.  The inside of all openings are finished in stucco to emphasize both perceptions of the crust and the volumes. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Cite: "Box House I / Massive Order" 19 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/587060/box-house-i-massive-order/>