Metropol Hotel / Chalupa Architekti + d u m Architekti

© Filip Šlapal

Architects: Chalupa architekti & d u m architekti
Location: Stare Mesto,
Project Team: Marek Chalupa, Stepan Chalupa, Tomas Havlicek, Martin Rusina
Client: Special Tours Prague, spol. s r.o.
Project Area: 2,300 sqm
Design Year: 2003-2007
Construction Year: 2005-2007
Photographs: Filip Šlapal

floor plans

The design of the Metropol Hotel results both from the respect to the context of Narodni trida –“The National Avenue” – as well as from the vision of a contemporary vibrant downtown with metropolitan palaces, cafés, restaurants and shops facing the street and all other things that support and accelerate modern urban life. Thus, the entire ground floor of the hotel is reserved for an urban café and restaurant which can be fully connected to the street by use of large-size automatically lifted glass panels.

© Filip Šlapal
© Filip Šlapal

The hotel is draped in a unique fully glazed high-tech façade, a decking, fluently curved at the top. Depending on the intensity of sunlight, the façade is automatically shaded by the use of motor-operated textile awnings which retract in high winds. The windows close automatically in case of rain or when a guest leaves the room. Upon opening them the heating and cooling are automatically regulated. Large-sized glazing allows stunning views of the city. The constant changeability of the multiple layers of the façade adds to the active part the building plays on one of Prague’s most exclusive and eventful streets.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Metropol Hotel / Chalupa Architekti + d u m Architekti" 04 May 2010. ArchDaily. Accessed 22 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=58464>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Point conference centre edinburgh is a much more successful project which this seems to imitate.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I really like the “door”. You can slide them and open the whole ground floor.

Share your thoughts