ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Luciano Kruk Arquitectos
  6. 2014
  7. MR House / Luciano Kruk Arquitectos

MR House / Luciano Kruk Arquitectos

  • 01:00 - 5 January, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
MR House / Luciano Kruk Arquitectos
MR House / Luciano Kruk Arquitectos      , © Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

© Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden +20

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

From the architect. Against a backdrop of rugged dunes typical of the Buenos Aires coastline, with a beautiful landscape, we were commissioned to design a house, with the request for a program of regular needs for a weekend house and a limited budget. The proposal seeks to preserve the most of the wonderful qualities of the place.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The site, 20m wide by 50m deep, has the distinction of presenting a steep slope in the transverse direction, which is maintained throughout the length of the lot, showing a side at the same level of the access road and the opposite side 4 m high over the dune. This feature, along with the most vegetation concentrated on the upper area, was decisive for the location of the building. Seeking to not change in the least the original topography, we decided to split the program into two simple volumes, crossing one over the other at right angles so that the lower volume, more elongated, rests longitudinally on the lower area, whereas the upper volume is transversely supported on high ground, and its opposite end overhangs to generate the access under it.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The lower volume in contact with the ground houses the social areas of the house and a guest room at one end, and the upper volume has two bedrooms for the family, the slope is also used to generate privacy turning all expansions to the outside to the side where the dune climbs, on the contrary, the opposite side is protected by a filter made of a series of rustic quebracho wood planks placed vertically with a carefully studied separation to generate privacy and a protective shadow in the afternoon.

Section
Section

The construction rests on the noble qualities of concrete, in contrast to the expression of the quebracho wood, dark aluminum and glass.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden
Cite: "MR House / Luciano Kruk Arquitectos " [Casa MR / Luciano Kruk Arquitectos ] 05 Jan 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/583505/mr-house-luciano-kruk-arquitectos/>
Read comments

2 Comments

wendy sulca · January 05, 2015

rico, rico, rico que rico

Inalco Ceramics · January 05, 2015

Fantastic project.

···

Comments are closed

Read comments