ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. France
  5. Dominique Coulon & associés
  6. 2013
  7. Multicultural Centre in Isbergues / Dominique Coulon & Associés

Multicultural Centre in Isbergues / Dominique Coulon & Associés

  • 01:00 - 22 December, 2014
Multicultural Centre in Isbergues / Dominique Coulon & Associés
Multicultural Centre in Isbergues  / Dominique Coulon & Associés, © David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

© David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda © David Romero-Uzeda +41

  • Construction site supervision

    Agence Olivier Werner
  • Structural Engineer

  • Mechanical Electrical Plumbing Engineer

    BET G. Jost
  • Sustainable approach advisor

    BET G. Jost
  • Acoustics

    Euro Sound Project
  • Scenographer

    Changement à Vue
  • Cost Estimator

    E3 Economie
  • Cost

    6 200 000 euros H.T
  • More SpecsLess Specs
© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

From the architect. The site offers an interface between the town and an inter-municipal park. The project extrapolates this situation in terms of volume, positioning on the plot of land, and internal organisation.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The project creates a broad courtyard in front of the park on one side and an alignment with the town on the other. Its volumes slide over each other; they are covered with a locally produced stainless steel skin, in three different finishes – satin, mirror and matte – creating a kinetic effect reflecting the sunlight. This covering allows the building by turns to disappear into the grey of the sky and to reflect light intensely.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The eye is drawn by the apparent complexity of the chaos, while broad transparent areas serve as catalysts directing visitors towards the entrances to the building.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The internal organisation of the building is clear. One axis between the park and the town crosses the project, thereby offering two entrances. The entire programme is grafted onto this axis, with the theatre on one side and the media library on the other. This axis serves as a federating interface. A dynamic arrangement of volumes and contrasting lights guide the visitor from this area towards either the media library or the theatre.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

The interior spaces are rich and varied. The theatre walls are in bush-hammered concrete, which improves the acoustic. The different areas in the media library have been designed with ergonomics in mind, and a number of different reading postures are proposed, using a platform with a richly varied profile. The storytelling area is formed by continuous folds which envelop the children in a confined space.

© David Romero-Uzeda
© David Romero-Uzeda

All along the proposed promenades, folding creates frames for a series of views out over the contrasting landscapes. This new arrangement is designed as an intermediary between the town and nature.

Diagram 2
Diagram 2
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Multicultural Centre in Isbergues / Dominique Coulon & Associés" 22 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/578514/multicultural-centre-in-isbergues-dominique-coulon-and-associes/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments