ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Atelier Oslo
  6. 2014
  7. Cabin Norderhov / Atelier Oslo

Cabin Norderhov / Atelier Oslo

  • 01:00 - 15 December, 2014
Cabin Norderhov / Atelier Oslo
Cabin Norderhov / Atelier Oslo, © Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

© Lars Petter Pettersen © Lars Petter Pettersen © Lars Petter Pettersen © Lars Petter Pettersen + 30

  • Architects

  • Location

    Norderhov, Norway
  • Design Team

    Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Marius Mowe, Jonas Norsted, Juan Ruiz, Bosheng Gan, Sveinn Thorarinsson, Emmanuel Ferm
  • Area

    80.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Consultants

    Estatikk AS v/ Sivilingeniør Ole Morten Braathen, Aps AS v/Kåre Wærnes, Moelven Limtre AS v/ Rolf Evensen, Concept design v/Fredrik Eng
  • Main Conctractor

    Byggmester Bård Bredesen
  • More Specs Less Specs
© Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

From the architect. The project is located in Krokskogen forests, outside the town of Hønefoss. Its location on a steep slope gives a fantastic view over the lake Steinsfjorden.

Floor Plan
Floor Plan

The site is often exposed to strong winds, so the cabin is organized around several outdoors spaces that provide shelter from the wind and receives the sun at different times of the day.

© Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

The interior is a shaped as a continuous space. The curved walls and ceilings form continuous surfaces clad with 4mm birch plywood. The floor follows the terrain and divides the plan into several levels that also defines the different functional zones of the cabin. The transitions between these levels create steps that provide varies places for sitting and lying down.

Detail
Detail

The fireplace is located at the center of the cabin, set down in the floor of the main access level. This provides the feeling of a campfire in the landscape. Seen from all levels in the cabin, you can enjoy the fireplace from far away or lying down next to it.

Courtesy of Atelier Oslo
Courtesy of Atelier Oslo

Large glass walls are located in the living and dining areas. The frames of the glass are detailed carefully to avoid seeing it from the inside. This creates a more direct relationship with the nature outside.

© Lars Petter Pettersen
© Lars Petter Pettersen

Outside, the cottage has a more rectangular geometry and the walls and roofs are covered with 20mm basalt stone slabs laid in a pattern similar the ones often used for traditional wooden claddings in Norway.

Section
Section

The lodge consists mainly of prefabricated elements. The main structure is laminated timber completed with a substructure of Kerto construction plywood. The Kerto boards are CNC milled and defines the geometry both externally and internally. The cabin is supported by steel rods drilled directly into the rock, supplemented with a small concrete foundation under the fireplace for stabilization.

Cite: "Cabin Norderhov / Atelier Oslo" 15 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/576974/cabin-norderhov-atelier-oslo/>
Read comments
Read comments