Flake House / Olgga Architects

©

Architects: Olgga Architects
Location: Nantes,
Client: Le Lieu Unique
Consultants: Home Bois Distribution
Project Area: 22 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Fabienne Delafraye & Olgga Architects

© Olgga Architects

The flake house, a nomadic, road-gauged dwelling, has been conceived to clad the places wherever it lands, as to transpose theses in an unusual vision. A poetical shelter, a “folie”,that merges low-tech and hi-tech. The interior finish is smooth and stripped down as to contrast with the traditional look of the external log cladding.

Created in 2006 for the competition “Petites machines à habiter” held by the CAUE 72, OLGGA’ proposal for this nomadic wooden shelter is based on the concept of the «folie», where the wooden structure is broken in two halves establishing a radical spatial boundary while materializing an unexpected entry sequence.

floor plan
elevations 01

An object, recalling a broken branch, whose unconventional scale is the main idea of the project: to be built-up, taken down, moved, put down, left behind or taken along, inhabited or left to it’s surrounding.

© Olgga Architects

First a short-listed entry in the competition that gave birth to the concept, then winner of the “Lauriers de la construction bois” of the Salon du Bois in Grenoble in 2007, the flake house cause curiosity and desire.

Last year, the flake house was set up in Nantes (FRANCE) between the 5 june and 16 august at the Festival Estuaire Nantes/ St Nazaire organized by the Lieu Unique.

© Olgga Architects

The Flake house was located on the site of Frossay (Le Carnet).

I.C.I.! (Instant Carnet Island) is a temporary refuge of micro-architectures and light habitat meeting based on the bank of the Loire and open to anybody.

Cite: "Flake House / Olgga Architects" 20 Apr 2010. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=56799>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Nice!
    But I wonder if there is the possibility of someday also place the 2 volumes together and they fit each other.

  2. Thumb up Thumb down 0

    so beautiful in its simplicity
    but i can’t help but feel the object seems back to front…as both shelter and object, the two halves seem to deny each others existence…very disconcerting…the openings feel like they should be centrally located….like snapping a flake bar in to only to find it hollowed out with little people inside?

Share your thoughts